Reklama

Reklama

Kuchnia moskiewska

Kuchnia moskiewska jest w dużej mierze zlepkiem różnych kuchni pochodzących z byłych republik ZSRR.

Kuchnia moskiewska jest w dużej mierze zlepkiem różnych kuchni pochodzących z byłych republik ZSRR.

Reklama

Rdzennie rosyjskie są suszone ryby, które sprzedają babcie przy wejściu do metra. Bardziej ucywilizowaną wersją tych "do - piwnych" przysmaków są suszone ryby (płaty kalmarów, wiórki rybne, suszone płaty rybne) sprzedawane w sklepach w hermetycznych torebkach (na ogół leżą na półkach obok piwa).

I jest to pierwsza rosyjska rzecz, której należy spróbować. Na prawdziwie rosyjskie bliny trafić trudno, ale naleśniki (robione z ciemniejszej mąki) w kioskach z blinami mają troszkę zbliżony do nich smak. Warto się też wybrać na rynek spożywczy (np. koło dworca Białoruskiego po lewej stronie), aby kupić prawdziwy, najlepszy na świecie kawior na wagę (w ostateczności można kupić również taki w szklankach lub słoiczkach, gdyż kosztuje on tyle co w Polsce pasztet).

Będąc w Moskwie można od razu spróbować marynowanego czosnku (w dwóch kolorach - białego i różowego) - przysmaku, który ma swoich licznych zwolenników. Trzeba pamiętać o tzw. czeburiekach i Addżice - przyprawie, podobnej do ketchupu, ale dużo ostrzejszej.

Osoby, które były kiedyś w ZSRR, na pewno pamiętają i chętnie sobie przypomną kultowe delicje tamtego okresu: morożennoje (lody), łakoma, wozdusznyj (dmuchany) szokoład (czekolada), sguszczcionka (zagęszczone słodkie mleko). Typowych dań kuchni rosyjskiej typu pielemeni czy zupa solanka łatwiej skosztować w wagonie restauracyjnym na trasie Warszawa - Moskwa niż w samej Moskwie.

Jeśli chodzi o napoje, to pomijając kwas (szczególnie ten sprzedawany latem) i liczne gatunki zupełnie niezłego piwa (chyba najsmaczniejsze to: Tri bogatyryria, Niewskoje, Oczakowo), warto zwrócić też uwagę na nowy wynalazek napojowy - świeże soki z owoców sprzedawanych sklepach. Można je kupić w Polsce, natomiast specyfiką Rosji są nieco inne smaki np. cierpki granat. Jeśli trudno jest się oprzeć zakupowi czegoś mocniejszego, to oprócz znanych rosyjskich wódek za 1/3 polskiej ceny, ciekawe są też alkohole z byłych republik (np. kultowy koniak Ararat). Rosjanie szczególne właściwości przepisują żurawinie - dlatego trzeba spróbować soku ( a jeszcze lepiej morsu - musu) żurawinowego albo nalewki żurawinowej.

Cennik

Ceny żywności w Moskwie są zbliżone do cen W Polsce. Rosjanie mają własne ciepłe morza, więc chociaż pewne rzeczy mogą być droższe, to jest dużo tańszych produktów morskich (krewetki, łosoś, małże). Mają też świetny (i dużo tłustszy), nabiał (mleka, serki, jogurty). Oprócz marek ogólnoświatowych, dzięki którym łatwiej się zorientować, co jest co, mają też własne, których należy koniecznie spróbować.

Większość sklepów - budek otwarta jest przez siedem dni w tygodniu do godz. 20.00 - 21.00. Nie jest też problemem znalezienie samoobsługowego sklepu czynnego całą dobę.

Restauracje

W Moskwie jest naprawdę wiele godnych polecenia knajp, a żywienie w restauracjach nie musi być kosztowną sprawą. O ile szerokim łukiem będzie się omijać te, pod które podjeżdżają limuzyny, jest szansa na świetne jedzenie i to wcale nie za wielkie pieniądze.

Dzisiaj Moskwa oszalała na punkcie sushi i steków. I takich restauracji w tej chwili jest najwięcej. Nie brakuje również tradycyjnych kawiarenek, barów "przekąskowych" i fast food'ów.

Fragment przewodnika Wydawnictwa

Dowiedz się więcej na temat: ZSRR | kuchnia | kuchnia rosyjska

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje