Grzanki z omletem z serem gorgonzola i sosem z żurawiny

Żurawinowo - serowy przysmak dla czterech osób.

article cover
materiały prasowe

- 75 g suszonych żurawin amerykańskich,
- 20 g orzechów włoskich,
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich,
- pieprz,
- szczypta chili w proszku,
- pół opakowania rzeżuchy,
- 50 g bekonu w plastrach,
- 4 jajka ,
- sól, pieprz,
- 50 g sera gorgonzola,
- 1 łyżka oleju,
- 8 kromek z bagietki

Przygotowanie:

1. Żurawiny posiekać grubo, orzechy drobno. Oba składniki wymieszać z olejem z orzechów, pieprzem i chili w proszku. Rzeżuchę ściąć i dodać do pozostałych składników.
2. Bekon pokroić w kostkę. Na patelni przysmażyć na chrupiąco, osuszyć na ręczniku papierowym.
3. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Dodać pokrojony w drobną kostkę ser gorgonzola. Olej wlać na patelnię i rozgrzać. Wlać mieszankę jajeczną i poczekać, aż się zetnie.
4. Kromki bagietki przypiec na ruszcie. Omlet pokroić na kawałki i ułożyć na kromkach bagietki. Na to nałożyć trochę sosu i udekorować bekonem. Resztę sosu podać w oddzielnym naczyniu.
Czas przygotowania - . 25 minut
Wartości odżywcze jednej porcji:

Białko: 15 g
Tłuszcz: 22 g
Węglowodany: 36 g
Wartość energetyczna: 394 kcal / 1652 kJ

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas