Reklama

Reklama

Strudel szpinakowo - serowy

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g drożdży
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • ½ szklanki śmietany kwaśnej 18%
  • 2 łyżki mleka
  • cukier i sól do smaku

Reklama

Farsz:

  • 500 g szpinaku mrożonego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 250 g sera gouda np. MSM Mońki                                                     

Sposób przygotowania:


1. Ciasto: Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

2. Farsz: Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Dodać posiekany czosnek, oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Ciasto na strudel rozwałkować na ok. 1 cm,  posypać startym na grubym oczku serem, nałożyć   farsz szpinakowy i zwinąć. Końce skleić i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i upiec w rozgrzanym do 180°C w piekarniku, przez ok. 40 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje