Ryba zapiekana

Przepis na białe ryby.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- 2 grube filety z białej ryby (np. z dorsza, morszczuka),
- pół kostki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- pół pęczka cienkiego szczypiorku,
- 1/3 pęczka koperku,
- 1/3 pęczka natki,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka tartego parmezanu,
- sok i skórka z 1 cytryny,
- sól,
- pieprz,
- masło do formy

Przygotowanie:

Masło połącz z posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przypraw do smaku. Filety opłucz, przekrój na pół. Przełóż do miski, oprósz pieprzem, skrop sokiem z jednej cytryny, odstaw na 20 minut.
Przygotuj posypkę: tartą bułkę wsyp do miseczki. Dodaj skórkę cytrynową i parmezan (może być także inny twardy, żółty ser o ostrym smaku). Dolej oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Formę żaroodporną posmaruj masłem. Ułóż w niej rybę. Na każdym kawałku rozsmaruj porcje masełka ziołowego. Posyp bułką tartą z serem skórką cytrynową i oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. Piecz około 25-30 minut.
Porcja zawiera: 310 kcal

Dowiedz się więcej na temat: ryba | Maria Winiarska | dorsz | ryby

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje