Pomysłowe dania z ziemniaków

Smak ziemniaków jest powszechnie znany, ale raczej niedoceniany. Te warzywa często pojawiają się na naszych stołach w charakterze dodatku do dań głównych. Dziś prezentujemy dwa przepisy na potrawy, w których ziemniaki grają kluczową rolę.

Zapiekanka pasterska, fot. Malwina Zaborowska
Zapiekanka pasterska, fot. Malwina Zaborowska RMF24

Zapiekanka pasterska

Typowo brytyjskie danie. Dość kaloryczne, ale grzechu warte. I bardzo szybkie w przygotowaniu!

Składniki: pół kilograma mielonego mięsa, 1 kg ziemniaków, 1 cebula, jedna marchewka, świeży tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, czosnek, kilka łyżek sosu worcesterhire, pół szklanki koncentratu pomidorowego, kieliszek czerwonego wina, ¼ bulionu drobiowego, 2 żółtka, parmezan;

Przygotowanie: Czosnek smażymy na oleju, dodajemy mięso, po około 5 minutach dodajemy cebulę, marchewkę, sos, koncentrat, wino, tymianek, rozmaryn. Całość zalewamy bulionem, po trzech minutach zdejmujemy z ognia.

Ugotowane ziemniaki ubijamy razem z solą, pieprzem, żółtkami i parmezanem na puree. Przykrywamy nim mięso. Na wierzchu posypujemy resztą parmezanu. Wkładamy na 20 minut do piekarnika;



Bogracz

Bogracz, fot. Malwina Zaborowska
Bogracz, fot. Malwina ZaborowskaRMF24

Inaczej kociołek węgierski. W sam raz dla zapracowanych. Możemy ugotować go z większej ilości składników, i cieszyć jego smakiem kilka dni. Odgrzewany smakuje wyśmienicie!

Składniki: 1 kg mięsa gulaszowego, na przykład wołowiny, 200 g boczku, pół kilograma ziemniaków, 4 ząbki czosnku, 2 cebule, 4 pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 papryki (np. czerwone), 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki masła, 2 łyżeczko kopru włoskiego, 3 liście laurowe, sól, pieprz, woda;

Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę, podobnie boczek i paprykę. Siekamy cebulę, przeciskamy czosnek przez praskę. Kroimy obrane ze skórki pomidory. Obieramy ziemniaki, płuczemy je i kroimy w kostkę.

Do dużego garnka wkładamy boczek, obsmażamy na małym ogniu, aż stanie się chrupiący. Dodajemy masło i oliwę, a po chwili cebulę i czosnek. Po chwili zwiększamy ogień i wkładamy mięso. Dokładnie je obsmażamy, z każdej strony. Posypujemy koprem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Wlewamy gorącą wodę (około 2 szklanek), doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Gdy gulasz zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 2 godziny - do czasu aż mięso będzie miękkie.

Następnie dodajemy ziemniaki i gotujemy około 20 minut. Na koniec do kociołka dokładamy paprykę i pomidory. Zdejmujemy z ognia po około 5 minutach.


Malwina Zaborowska 

RMF24.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas