Ciasto drożdżowe dla dbających o linie łasuchów
Nadesłała Danusia.
Składniki:
0,5kg maki pszennej tortowej,
1 szklanka ciepłego mleka,
1 lub 2 jajka,
1lub 2 łyżki cukru,
5 dkg drożdży,
5 dkg margaryny
ewentualnie kruszonka ,
Sposob przygotowania:
Składniki mają mieć temperaturę pokojową!
Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć w kubeczku z 2 łyżeczkami cukru, kilkoma łyżeczkami ciepłego mleka i odstawić w cieple miejsce. Kiedy podwoją swoją pierwotną objętość, dodać je do mąki, wbić jaja, wsypać cukier i ciepłym mlekiem zarobić ciasto. Nie trzeba się specjalnie wysilać. To trwa dosłownie chwilę. Na końcu dodać ostudzony tłuszcz i połączyć go z ciastem. Od razu po tym ciasto włożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Ciasto ma zajmować połowę objętości foremki. Na chwilę (ok.10min.) odstawić je do podrośnięcia. Potem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.45-50min w temp.170-180 st.C Ciasto jest przepyszne, pulchniutkie, tanie i niskokaloryczne. Robi się je bardzo szybko i jeszcze się nie zdarzyło, żeby coś było z nim nie tak. Smacznego!