Reklama

Reklama

Ciasto Królewny Śnieżki - Aneta

Składniki: Ciasto: 250g masła; 250g cukru; 6jajek; 400g mąki; 2 łyżki zagęstnika (np.mąki ziemniaczanej); 1 torebka proszku do pieczenia; 3 łyżki kakao; 1,5 kg drylowanych wiśni lub brzoskwinie z puszki(osączone z soku). Krem: 1 torebka budyniu waniliowego; 3 łyżki cukru; 0,5 l mleka; 250 g masła; dodatkowo 300g wiórków gorzkiej czekolady do dekoracji.

Przygotowanie:

Reklama

Ciasto: masło ukręcić w misce na pulchną masę. Dodawać stopniowo cukier i jajka. Mąkę, zagęstnik i proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do reszty składników. Połowę ciasta wymieszać z kakao. Ciasto kakaowe rozłożyć na blasze i wygładzić, przykryć jasnym ciastem i owocami. Piec ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem czy nie zostaje ciasto na nim) w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C (termoobieg 180stopni C). Po upieczeniu ciasto wyjąć i schłodzić.

Krem: Budyń rozmieszać z cukrem i niewielką ilością zimnego mleka na gładką masę. Resztę mleka zagotować, dodać budyń i krótko gotować, cały czas mieszając. Zdjąć masę z palnika, aby ostygła. Mieszać od czasu do czasu, aby nie utworzyła się twarda powłoka. Masło o temperaturze pokojowej ukręcić w misce na pulchną masę, dodawać łyżką budyń.Posmarować kremem schłodzone ciasto i przybrać wiórkami czekoladowymi.

Przyślij nam przepis na twoją ulubioną potrawę

Dowiedz się więcej na temat: kakao | krem | masło | torebka | śnieżki | ciasto | ciasta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje