Miodowiec

Przepis nadesłała Alicja.

Ciasto:

- 0,75 kg maki zwykłej zmieszanej z krupczatką,
- masło i 1/2 kostki margaryny,
- 1 łyżka płaska sody,
- 2 łyżki miodu prawdziwego,
- 3 całe jaja
Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na papierze podsypując maka . Piec około 10 -15 min w temperaturze około 180 stopni.Ciasto ma być lekko złotawe.

Krem:

- 1 l mleka,
- 1 szkl. cukru,
- 7 łyżek kaszy manny,
Ugotować krem na wolnym ogniu około 15 min stale mieszając aby się nie przypaliło. Zmiksować 1 masło roślinne + 1/2 masła zwykłego + 1 żółtko dodając po trochu kaszę. Przełożyć placki masą. Po wierzchu polać polewą czekoladową.

Polewa: W równych częściach np. po 4 łyżki: masła zwykłego, śmietany , cukru pudru oraz kakao - podgrzać nie gotować.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas