Miodowiec

Przepis nadesłała Alicja.

Ciasto:

0,75 kg maki zwykłej zmieszanej z krupczatką,
1 szkl cukru pudru,
1/2 kostki margaryny,
1 łyżka płaska sody,
2 łyżki miodu prawdziwego,
3 całe jaja,
Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na papierze podsypując maka . Piec około 10 -15 min w temperaturze około 180 stopni. Ciasto ma być lekko złotawe.

Krem:

1 l mleka,
1 szkl. cukru,
7 łyżek kaszy manny
Ugotować krem na wolnym ogniu około 15 min stale mieszając aby się nie przypaliło.. Zmiksować 1 masło roślinne + 1/2 masła zwykłego + 1 żółtko dodając po trochu kaszę. Przełożyć placki masą. Na wierzchu polać polewą czekoladową.

Polewa:

W równych częściach, np. po 4 łyżki: masła zwykłego, śmietany, cukru pudru oraz kakao - podgrzać nie gotować.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas