Moje naleśniki - Marylas

<b>Składniki: </b> 0,5 kg piersi z kurczaka lub schabu, mieszanka warzywna chińska, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, łyżka cukru, łyżeczka pieprzu czarnego, łyżeczka imbiru mielonego, łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej, łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 0,5 łyżeczki papryki ostrej, 2 łyżki oleju, 2 łyżki wody, 1 łyżeczka octu balsamicznego - niekoniecznie. <b>Ciasto:</b> 3 jajka, 1,5 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 2 szklanki wody, 1 łyżeczka soli, słonina do smarowania patelni.

Przygotowanie

Najpierw przygotować sos do mięsa: posiekać czosnek, utrzeć go z solą i cukrem dodać pozostałe składniki sosu i wymieszać. Lekko zmrożone mięso pokroić w paski 1/0,5cm. Włożyć do sosu odstawić. Warzywa lekko przekroić na mniejsze kawałki. Z podanych składników usmażyć cienkie naleśniki dobrze z jednej strony z drugiej tylko lekko "złapać". Na patelnię wylać dwie łyżki oleju, usmażyć mięso krótko,wyjąć łyżką cedzakową włożyć warzywa,przesmażyć. Mięso i warzywa nie mogą być miękkie. Do warzyw dodać mięso oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Połączyć razem. Odstawić. Przygotować "klej" - łyżeczkę mąki pszennej rozpuścić w łyżce zimnej wody. Naleśnik układać bardziej usmażoną stroną do góry nakładać na to łyżkę lub 2 farszu zawijać. Założyć placek na farsz, założyć na to boki placka i uformować rulonik. Brzeg naleśnika posmarować klejem, odłożyć. Naleśniki nadają się do przechowywania w lodówce, przed odsmażaniem należy je wyjąć na godzinę. Smażymy na złoty kolor w głębokim oleju. Moja rodzina lubi do tego czerwony barszczyk.

Mieszankę warzywną gotową można zastąpić innymi warzywami wg. własnych upodobań tylko należy pamiętać aby warzywa były dobrze rozdrobnione.Smacznego!

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas