Sernik z masą makową - Marta

na ciasto:1 opakowanie (250g) margaryny, 3 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao; na masę serową: 1/2 kg twarogu, jajko, budyń śmietankowy, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 kostki masła, puszka brzoskwiń; na masę makową:1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka maku, 5 białek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 10 dag wiórków kokosowych

Wykonanie:

Ze składników zagnieść ciasto, 1/3 zamroźić,pozostałe jedynie zchłodzić,a następnie rozwałkować na blaszce.Utrzeć składniki na mase serową(masło dodaj rozpuszczone).Rosmaruj ją na cieście.Osączyć brzoskwinie , pokroić w plastry i ułożyć na masie serowej.Białko ubij na sztywno z cukrem pudrem, wymieszaj reszte składników na mase makową.Rozsmaruj na brzoskwiniach mase makową, a następnie zamrożone ciasto pokrusz a masę makową.Całość piecz około 60 minut w temeraturze 180 stopni celcjusza.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas