Szaszłyki z grilla - Konrad

<b>Składniki </b>na 10-12 szaszłyków: 50dkg karkówki lub łopatki wieprzowej, 2 duże filety drobiowe, 20dkg boczku surowego wędzonego, 6 średnich cebul, 1 duża papryka czerwona, 4 ząbki czosnku, przyprawy.

Przygotowanie

Wszystkie rodzaje mięsa opłukać i pokroić w nieduże kostki, paprykę również, cebulę w grubsze plastry. Ponabijać mięso i warzywa na patyki. Szaszłyki ułożyć w brytfance, posolić, popieprzyć, skropić magi a następnie posypać papryką słodką. Szaszłyki polać delikatnie olejem. Teraz doprawić je bazylią, oregano, pieprzem, solą (można użyć vegety). Tak przyprawione szaszłyki na koniec spryskać lub skropić obficie wodą (mięsko stanie się wtedy kruche i delikatne) oraz posypać posiekanym czosnkiem, można włożyć też listek laurowy. Brytfankę odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, polewając szaszłyki co jakiś czas powstałą marynatą. Grillować bezpośrednio na kratce przewracając co jakiś czas i polewając marynatą (należy pamiętać, że marynata często się lubi zapalić więc czasem trzeba żar odrobinkę przygasić). Smacznego !!!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas