Niepozorne warzywo o wielkiej mocy. Ma niewiele kalorii, korzystnie zadziała na organizm

Ma mało kalorii, a jest skarbnicą witamin i minerałów. Rzodkiewka to warzywo, które zdecydowanie warto włączyć do diety. Mało skomplikowanych przepisów na smaczne przekąski z rzodkiewką w roli głównej jest bez liku, dlatego już dziś wzbogać o nią swoje menu.

Rzodkiewka to prawdziwa skarbnica korzystnych dla zdrowia składników. Warto dodawać ją do kanapek czy surówek
Rzodkiewka to prawdziwa skarbnica korzystnych dla zdrowia składników. Warto dodawać ją do kanapek czy surówek123RF/PICSEL

Rzodkiewka to niepozorne warzywo, które potrafi dodać daniom czy surówkom charakteru. Dzięki niej nawet zwyczajna kanapka zyska wyrazisty smak. Nie każdy za nim przepada - w składzie nowalijki znajdują się związki siarki i to one dyktują jej smak. Im ich więcej, tym warzywo smakuje ostrzej. Nieco łagodniejsze są odmiany takie jak np. "French Breakfast".

Rzodkiewka. Niepozorne warzywo o wielkiej mocy

Niewielkie warzywo jest cennym źródłem składników odżywczych. Zawiera witaminy m.in. B1, B2, C, K, jak i składniki mineralne: żelazo, potas, wapń, miedź, cynk, magnez, mangan. Jest również bogata w błonnik pokarmowy.

Regularne spożywanie rzodkiewki niesie ze sobą wiele korzyści dla naszego zdrowia. Warzywo hamuje rozwój bakterii i grzybów, dlatego warto sięgać po nią w czasie choroby.

W swoim menu powinny ją uwzględnić osoby zmagające się z niedokrwistością ze względu na zawartość żelaza, miedzi i manganu. Rzodkiewka wykazuje również właściwości wpływające na obniżenie poziomu glukozy we krwi.

Oprócz tego może pomóc zahamować stłuszczenie wątroby - to dzięki substancjom biologicznie czynnym działających na funkcje detoksykujące.

Ile kalorii ma rzodkiewka?

Rzodkiewka to niskokaloryczne warzywo - 100 g zawiera ok. 16 kcal. To dzięki dużej zawartości wody (ok. 95 proc.). Oprócz tego warzywo ma niską zawartość węglowodanów i niski indeks glikemiczny - wskaźnik ten wynosi 32.

Chociaż słynie z korzystnych dla zdrowia właściwości, niektórzy powinni jej unikać. Ze względu na dużą zawartość olejków gorczycowych, glikozydów i kwasów organicznych z diety powinny wykluczyć ją osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, zapalenie wątroby, nieżyt jelit i zespół jelita drażliwego.

Smaczne przepisy z rzodkiewką w roli głównej

Rzodkiewka sprawdzi się jako dodatek do kanapek, surówek, sałatek, jak i rozmaitych dań. Oto trzy smaczne przepisy.

Sałatka z rzodkiewką siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3-4 jajka,
  • pół cebuli,
  • serek wiejski,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Ugotuj jajka na twardo. Po ostudzeniu i obraniu ze skorupki, pokrój je w drobną kostkę. Następnie pokrój szczypiorek i cebulę. Rzodkiewki zetrzyj na tarce lub pokrój w drobniutką kostkę lub cienkie plasterki. Pokrojone składniki przełóż do miski i dodaj serek wiejski. Całość wymieszaj i dopraw do smaku. Gotowe!

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką

Składniki:

  • kilka rzodkiewek,
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • mała cebula,
  • świeży lub kiszony ogórek,
  • koperek,
  • curry.

Składniki potrzebne do przyrządzenia sosu:

  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka majonezu,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w mundurkach (możesz to zrobić dzień wcześniej). Ogórek, rzodkiewki i obrane ziemniaki pokrój w plasterki i posyp curry. Wymieszaj składniki na sos. Warzywa układaj warstwami, każdą z nich posypuj pieprzem, solą, posiekanym koperkiem i polewaj sosem. Gotową sałatkę wstaw do lodówki na ok. godzinę.

Rzodkiewka powinna jak najczęściej gościć na talerzach osób zmagających się ze zbyt wysokim ciśnieniem
Rzodkiewka powinna jak najczęściej gościć na talerzach osób zmagających się ze zbyt wysokim ciśnieniem123RF/PICSEL

Pieczone rzodkiewki

Składniki:

  • pęczek rzodkiewek,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżeczka ziół, np. prowansalskich.

Przygotowanie:

Rzodkiewki umyj, obetnij końcówki i pokrój na plastry lub ćwiartki. Dobrze wymieszaj je z oliwą i ziołami. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rzodkiewki piecz w temperaturze 180 st. przez przynajmniej 15 minut.

Aplikacja Pogoda Interia - sprawdza się!materiały promocyjne
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas