Śniadanie zdrowe dla serca. Uwzględnij pięć produktów

Natalia Jabłońska

Zdrowe śniadanie dla sercowów. Warto włączyć do menu pięć produktów
Zdrowe śniadanie dla sercowów. Warto włączyć do menu pięć produktów123RF/PICSEL

Co jeść, gdy chorujesz na serce?

Śniadanie zdrowe dla serca. Uwzględnij pięć produktów

  1. Pomidory - zawierają likopen neutralizujący wolne rodniki,
  2. Awokado - zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomocne w obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu i potas wspierający działanie serca,
  3. Orzechy włoskie - są bogate w składniki obniżające ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Chociaż są dość kaloryczne, dostarczają przede wszystkim tłuszcze jedno- i wielonienasycone, które wykazują korzystne dla zdrowia właściwości,
  4. Owoce jagodowe - mają wysoką zawartość witaminy C, uszczelniają naczynia krwionośne. A to usprawnia przepływ krwi, prowadzi do lepszego ukrwienia serca i innych organów wewnętrznych,
  5. Zielone warzywa - sałata, natka pietruszki, brokuły, szpinak. Zawierają cenne sterole i stanole roślinne, które zmniejszają przyswajanie złego cholesterolu LDL.
Zdrowa dieta to zdrowe serce. Warto zadbać o to, by śniadanie było zbilansowane
Zdrowa dieta to zdrowe serce. Warto zadbać o to, by śniadanie było zbilansowane123RF/PICSEL

Zobacz również:

Śniadania dla sercowców: proste przepisy na pyszny posiłek

  • Tost z awokado i łososiem: wieloziarnisty chleb podpiecz w tosterze. Następnie połóż na niego awokado zmiksowane z pieprzem, solą i odrobiną z soku z cytryny. Na koniec dodaj plasterek łososia wędzonego,
  • Omlet  z warzywami: do jego przygotowania będziesz potrzebować jajek, oliwy z oliwek, szczypiorku, pomidorków koktajlowych, pieczarek, pieprzu i soli. Pomidorki pokrój w kosteczkę, pieczarki w pasterki, a szczypiorek posiekaj. Składniki połóż na patelni i duś pod przykryciem. Pozostaw, aż ostygną. Następnie ubij jajka, dodaj sól i pieprz, dodaj warzywa. Całość wymieszaj i usmaż na patelni,
  • Owsianka z orzechami i owocami: śniadanie na słodko? Postaw na owsiankę. Nie zapomnij jednak o odpowiednich dla zdrowia dodatkach. Do owsianki najlepiej dodać orzechy i owoce jagodowe, np. borówki. Owsiankę możesz też uzupełnić pestkami dyni, ziarnami słonecznika czy odrobiną kakao,
  • Koktajl na bazie szpinaku: na śniadanie sprawdzi się również zielony koktajl. Przygotujesz go na bazie szpinaku, płatków owsianych, siemienia lnianego, kefiru i pomarańczy. Wystarczy, że zblendujesz wszystkie składniki.
"Ewa gotuje": Wzmacniająca zupa jarzynowaPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?