Śniadanie zdrowe dla serca. Uwzględnij pięć produktów

Co jeść, gdy chorujesz na serce? Zadbać o zdrowie możesz już podczas śniadania – w twoim menu powinno znaleźć się miejsce zarówno dla pełnowartościowego białka, jak i zdrowych tłuszczów. Odpowiednie śniadanie powinno zawierać ważne makro- i mikroelementy wspierające funkcjonowanie serca.

Zdrowe śniadanie dla sercowów. Warto włączyć do menu pięć produktów
Zdrowe śniadanie dla sercowów. Warto włączyć do menu pięć produktów123RF/PICSEL

Zdrowa dieta ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. O tym raczej nikogo przekonywać nie trzeba. Nie chodzi jednak tylko o to, by wykluczyć z menu produkty wysoko przetworzone, słone i tłuste. Warto zadbać też o to, by nasz jadłospis zawierał produkty mające pozytywny wpływ na zdrowie naszego serca. Możesz zacząć już od pierwszego posiłku, czyli śniadania.

Co jeść, gdy chorujesz na serce?

Idealne powinno zawierać mikro - i makroelementy wzmacniające ten ważny narząd. Odpowiednio zbilansowana dieta powinna być bogata w dużą ilość warzyw, owoców, bogatych w błonnik produktów zbożowych, ryb zawierających spore ilości omega-3, nasion, orzechów czy roślin strączkowych.

Taki sposób żywienia będzie też pomocny w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Bo nadprogramowe kilogramy i wysoki poziom cholesterolu LDL mogą wynikać z tego, że w naszej diecie znajduje się zbyt wiele produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe (np. smalec, topiony ser, tłuste mięso), jak i słodycze (np. batony). Wspomniane produkty spożywane w nadmiarze mogą mieć niekorzystny wpływ na nasze serce. Dlatego gdy chorujemy, najlepiej ograniczać je do minimum lub z nich po prostu zrezygnować.

Kwasy tłuszczone nasycone (masło, smalec, olej palmowy), możemy zastąpić wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi Omega-3, które znajdują się np. w oleju rzepakowym, oliwie z oliwek czy tłustych morskich rybach (tuńczyk, makrela, śledź, łosoś atlantycki). Jednak i tutaj należy zachować umiar - tłuszcze nie powinny stanowić podstawy naszej codziennej diety.

Śniadanie zdrowe dla serca. Uwzględnij pięć produktów

Co jeść na śniadanie, jeśli chorujemy na serce? Nie trzeba stosować żadnych wymyślnych przepisów. Pierwszy posiłek powinien być przede wszystkim odpowiednio zbilansowany i dodawać nam energii na początek dnia. Dlatego też do śniadania warto włączyć produkty takie jak:

  1. Pomidory - zawierają likopen neutralizujący wolne rodniki,
  2. Awokado - zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomocne w obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu i potas wspierający działanie serca,
  3. Orzechy włoskie - są bogate w składniki obniżające ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Chociaż są dość kaloryczne, dostarczają przede wszystkim tłuszcze jedno- i wielonienasycone, które wykazują korzystne dla zdrowia właściwości,
  4. Owoce jagodowe - mają wysoką zawartość witaminy C, uszczelniają naczynia krwionośne. A to usprawnia przepływ krwi, prowadzi do lepszego ukrwienia serca i innych organów wewnętrznych,
  5. Zielone warzywa - sałata, natka pietruszki, brokuły, szpinak. Zawierają cenne sterole i stanole roślinne, które zmniejszają przyswajanie złego cholesterolu LDL.
Zdrowa dieta to zdrowe serce. Warto zadbać o to, by śniadanie było zbilansowane
Zdrowa dieta to zdrowe serce. Warto zadbać o to, by śniadanie było zbilansowane123RF/PICSEL

Śniadania dla sercowców: proste przepisy na pyszny posiłek

Oto kilka propozycji na pyszne i zdrowe śniadanie. Chorujesz na serce? Dodaj poniższe przepisy "do ulubionych".

  • Tost z awokado i łososiem: wieloziarnisty chleb podpiecz w tosterze. Następnie połóż na niego awokado zmiksowane z pieprzem, solą i odrobiną z soku z cytryny. Na koniec dodaj plasterek łososia wędzonego,
  • Omlet  z warzywami: do jego przygotowania będziesz potrzebować jajek, oliwy z oliwek, szczypiorku, pomidorków koktajlowych, pieczarek, pieprzu i soli. Pomidorki pokrój w kosteczkę, pieczarki w pasterki, a szczypiorek posiekaj. Składniki połóż na patelni i duś pod przykryciem. Pozostaw, aż ostygną. Następnie ubij jajka, dodaj sól i pieprz, dodaj warzywa. Całość wymieszaj i usmaż na patelni,
  • Owsianka z orzechami i owocami: śniadanie na słodko? Postaw na owsiankę. Nie zapomnij jednak o odpowiednich dla zdrowia dodatkach. Do owsianki najlepiej dodać orzechy i owoce jagodowe, np. borówki. Owsiankę możesz też uzupełnić pestkami dyni, ziarnami słonecznika czy odrobiną kakao,
  • Koktajl na bazie szpinaku: na śniadanie sprawdzi się również zielony koktajl. Przygotujesz go na bazie szpinaku, płatków owsianych, siemienia lnianego, kefiru i pomarańczy. Wystarczy, że zblendujesz wszystkie składniki.

Zobacz też:

"Ewa gotuje": Sałatka z grillowanym halloumiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas