Śniadanie zdrowe dla serca. Uwzględnij pięć produktów

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Zdrowe śniadanie dla sercowów. Warto włączyć do menu pięć produktów
Zdrowe śniadanie dla sercowów. Warto włączyć do menu pięć produktów123RF/PICSEL

Co jeść, gdy chorujesz na serce?

Śniadanie zdrowe dla serca. Uwzględnij pięć produktów

  1. Pomidory - zawierają likopen neutralizujący wolne rodniki,
  2. Awokado - zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomocne w obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu i potas wspierający działanie serca,
  3. Orzechy włoskie - są bogate w składniki obniżające ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Chociaż są dość kaloryczne, dostarczają przede wszystkim tłuszcze jedno- i wielonienasycone, które wykazują korzystne dla zdrowia właściwości,
  4. Owoce jagodowe - mają wysoką zawartość witaminy C, uszczelniają naczynia krwionośne. A to usprawnia przepływ krwi, prowadzi do lepszego ukrwienia serca i innych organów wewnętrznych,
  5. Zielone warzywa - sałata, natka pietruszki, brokuły, szpinak. Zawierają cenne sterole i stanole roślinne, które zmniejszają przyswajanie złego cholesterolu LDL.
Zdrowa dieta to zdrowe serce. Warto zadbać o to, by śniadanie było zbilansowane
Zdrowa dieta to zdrowe serce. Warto zadbać o to, by śniadanie było zbilansowane123RF/PICSEL

Śniadania dla sercowców: proste przepisy na pyszny posiłek

  • Tost z awokado i łososiem: wieloziarnisty chleb podpiecz w tosterze. Następnie połóż na niego awokado zmiksowane z pieprzem, solą i odrobiną z soku z cytryny. Na koniec dodaj plasterek łososia wędzonego,
  • Omlet  z warzywami: do jego przygotowania będziesz potrzebować jajek, oliwy z oliwek, szczypiorku, pomidorków koktajlowych, pieczarek, pieprzu i soli. Pomidorki pokrój w kosteczkę, pieczarki w pasterki, a szczypiorek posiekaj. Składniki połóż na patelni i duś pod przykryciem. Pozostaw, aż ostygną. Następnie ubij jajka, dodaj sól i pieprz, dodaj warzywa. Całość wymieszaj i usmaż na patelni,
  • Owsianka z orzechami i owocami: śniadanie na słodko? Postaw na owsiankę. Nie zapomnij jednak o odpowiednich dla zdrowia dodatkach. Do owsianki najlepiej dodać orzechy i owoce jagodowe, np. borówki. Owsiankę możesz też uzupełnić pestkami dyni, ziarnami słonecznika czy odrobiną kakao,
  • Koktajl na bazie szpinaku: na śniadanie sprawdzi się również zielony koktajl. Przygotujesz go na bazie szpinaku, płatków owsianych, siemienia lnianego, kefiru i pomarańczy. Wystarczy, że zblendujesz wszystkie składniki.
"Ewa gotuje": Wzmacniająca zupa jarzynowaPolsat
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?