Wielkanocny Zajączek - Małgorzata

Składniki na 1 porcję: 50g mąki pszennej, 50g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych lub migdałów, 1 jajko, 1 łyżka rumu, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżki masła, szczypta soli ; foremka "Zajączek", tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremki; cukiereczki i polewa czekoladowa do dekoracji

Wykonanie:

Reklama

1. Masło, jajko, cukry, rum, szczypta soli - wszystko razem ucierać około 15 minut.

2. Obie mąki, proszek do pieczenia i orzechy wymieszać i dodać do gotowej masy. Całość utrzeć na jednolitą masę.

3. Wysmarowaną tłuszczem i obsypaną tartą bułką foremkę wypełnić gotową masą. Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni około 35 minut.

4. Udekorować polewą czekoladową i cukiereczkami .... Wesołych Świąt!

Dowiedz się więcej na temat: jaja

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje