Zakazana ryba na świątecznym stole. Wzmaga ryzyko chorób serca

Nie wszystkie ryby są zdrowe
Nie wszystkie ryby są zdrowe123RF/PICSEL

Ryby na wigilijnym stole - tradycja z pułapkami zdrowotnymi

Panga - ryba, która powinna zniknąć z wigilijnego menu

  • chorób serca - metale ciężkie osłabiają układ krążenia,
  • zaburzeń hormonalnych - obecność antybiotyków może wpływać na gospodarkę hormonalną organizmu,
  • obniżonej odporności - toksyny zawarte w mięsie tej ryby osłabiają mechanizmy obronne organizmu.

Łosoś hodowlany - piękny, ale niebezpieczny

Łosoś
Łosoś123RF/PICSEL
  • toksyny środowiskowe - polichlorowane bifenyle (PCB) i dioksyny, które odkładają się w mięsie ryby, mogą powodować uszkodzenia serca,
  • zaburzenia lipidowe - nadmiar tłuszczów nasyconych w hodowlanym łososiu może przyczyniać się do podwyższenia poziomu cholesterolu,
  • ryzyko wystąpienia alergii - chemiczne dodatki w paszy mogą wywoływać reakcje alergiczne.

Rekin - egzotyczna ryba o wysokim stężeniu rtęci

  • zatrucia metalami ciężkimi, prowadzące do zaburzeń rytmu serca,
  • problemy neurologiczne, szczególnie u dzieci i kobiet w ciąży,
  • zwiększone ryzyko chorób nowotworowych.

Ryby wędzone - uważaj na konserwanty

  • obciąża układ krążenia,
  • może przyczyniać się do nadciśnienia tętniczego.
  • zwiększa ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego.
Ryby wędzone i puszkowane pełne są histamin
Ryby wędzone i puszkowane pełne są histamin123RF/PICSEL

Atlantycki tuńczyk błękitnopłetwy - popularny, ale pełen zagrożeń

Zdrowe alternatywy na wigilijnym stole

  • dorsz - niskokaloryczny, bogaty w białko i kwasy omega-3,
  • śledź - jeśli pochodzi z czystych wód, jest świetnym źródłem zdrowych tłuszczów,
  • makrela atlantycka - zawiera dużo kwasów omega-3 i witaminy D,
  • pstrąg tęczowy - najlepiej pochodzący z ekologicznych hodowli.
Skolim z babcią na kanapie. Takiej relacji można tylko pozazdrościćPolsatPolsat
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?