Zakazana ryba na świątecznym stole. Wzmaga ryzyko chorób serca

Trudno wyobrazić sobie wigilijny stół w Polsce bez ryby. Od smażonego karpia, przez rybę w galarecie, aż po śledzie na wiele sposobów - zajadamy się rybami, nie tylko z uwagi na tradycję czy wyjątkowy smak, ale też z myślą o korzyściach dla zdrowia. I tu niestety czeka nas rozczarowanie. Okazuje się bowiem, że wiele lubianych przez nas gatunków jest po prostu szkodliwa. Niektóre szczególnie zagrażają sercu. Jakiej ryby unikać? Które gatunki mogą być najbardziej szkodliwe? Dokonaj świadomego wyboru na święta.

Nie wszystkie ryby są zdrowe
Nie wszystkie ryby są zdrowe123RF/PICSEL

Ryby na wigilijnym stole - tradycja z pułapkami zdrowotnymi

Ryby uchodzą za zdrowe i pełne wartości odżywczych. To doskonałe źródło białka, kwasów omega-3, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak selen czy jod. Jednak nie wszystkie gatunki są tak zdrowe, jak się wydaje. Współczesne metody hodowli, zanieczyszczenie środowiska oraz nieświadome wybory konsumenckie sprawiają, że niektóre ryby lepiej omijać szerokim łukiem.

Panga - ryba, która powinna zniknąć z wigilijnego menu

Panga, popularna ze względu na niską cenę i delikatny smak, od lat budzi kontrowersje wśród dietetyków i lekarzy. Ta hodowlana ryba pochodząca głównie z Wietnamu bywa zanieczyszczona metalami ciężkimi, pestycydami i antybiotykami. Hodowle pangi znajdują się w delcie Mekongu - jednym z najbrudniejszych obszarów wodnych świata.

Jedzenie pangi wiąże się z ryzykiem spożycia toksyn, które mogą prowadzić do:

  • chorób serca - metale ciężkie osłabiają układ krążenia,
  • zaburzeń hormonalnych - obecność antybiotyków może wpływać na gospodarkę hormonalną organizmu,
  • obniżonej odporności - toksyny zawarte w mięsie tej ryby osłabiają mechanizmy obronne organizmu.

Łosoś hodowlany - piękny, ale niebezpieczny

Łosoś to jeden z ulubionych gatunków na świątecznych stołach. Niestety, łosoś hodowlany różni się diametralnie od swojego dzikiego kuzyna. Hodowle często stosują pasze bogate w sztuczne barwniki, by uzyskać charakterystyczny pomarańczowy kolor mięsa, a także antybiotyki, które ograniczają choroby w przeludnionych zbiornikach.

Łosoś
Łosoś123RF/PICSEL

Jedzenie hodowlanego łososia wiąże się z zagrożeniami:

  • toksyny środowiskowe - polichlorowane bifenyle (PCB) i dioksyny, które odkładają się w mięsie ryby, mogą powodować uszkodzenia serca,
  • zaburzenia lipidowe - nadmiar tłuszczów nasyconych w hodowlanym łososiu może przyczyniać się do podwyższenia poziomu cholesterolu,
  • ryzyko wystąpienia alergii - chemiczne dodatki w paszy mogą wywoływać reakcje alergiczne.

Rekin - egzotyczna ryba o wysokim stężeniu rtęci

Rekin to rzadki gość na polskich stołach, ale coraz częściej pojawia się jako ciekawostka kulinarna. Niestety, to ryba, która ze względu na swoją pozycję w łańcuchu pokarmowym kumuluje ogromne ilości rtęci. Rtęć jest neurotoksyną, która wpływa nie tylko na układ nerwowy, ale także serce i nerki.

Spożycie rekina może powodować:

  • zatrucia metalami ciężkimi, prowadzące do zaburzeń rytmu serca,
  • problemy neurologiczne, szczególnie u dzieci i kobiet w ciąży,
  • zwiększone ryzyko chorób nowotworowych.

Ryby wędzone - uważaj na konserwanty

Wędzone ryby, takie jak makrela, pstrąg czy śledzie, to popularny wybór na Wigilię. Jednak nadmiar ryb wędzonych może nieść ze sobą ryzyko ze względu na obecność azotanów i azotynów, stosowanych jako środki konserwujące. Te związki mogą przekształcać się w nitrozoaminy - substancje rakotwórcze.

Długotrwałe spożywanie wędzonych ryb:

  • obciąża układ krążenia,
  • może przyczyniać się do nadciśnienia tętniczego.
  • zwiększa ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego.
Ryby wędzone i puszkowane pełne są histamin
Ryby wędzone i puszkowane pełne są histamin123RF/PICSEL

Atlantycki tuńczyk błękitnopłetwy - popularny, ale pełen zagrożeń

Tuńczyk, mimo swoich wartości odżywczych, także znajduje się na liście ryb, które warto spożywać z umiarem. Ze względu na swoją masę ciała tuńczyki kumulują metale ciężkie, zwłaszcza rtęć. Wysoka zawartość rtęci w mięsie tuńczyka może mieć szczególnie szkodliwy wpływ na osoby z chorobami serca.

Zauważmy jednak, że mowa o częstym i długotrwałym jedzeniu konkretnych gatunków ryb. Okazjonalne ich spożycie nie powinno negatywnie wpłynąć na stan zdrowia, jednak w czasie wigilii lepiej wybrać to, co zdrowe i niekontrowersyjne.

Zdrowe alternatywy na wigilijnym stole

Jeśli zależy Ci na zdrowiu i smacznym posiłku, wybieraj ryby o sprawdzonym pochodzeniu i niskim ryzyku zanieczyszczeń. Oto kilka bezpiecznych alternatyw:

  • dorsz - niskokaloryczny, bogaty w białko i kwasy omega-3,
  • śledź - jeśli pochodzi z czystych wód, jest świetnym źródłem zdrowych tłuszczów,
  • makrela atlantycka - zawiera dużo kwasów omega-3 i witaminy D,
  • pstrąg tęczowy - najlepiej pochodzący z ekologicznych hodowli.

Zdrowa ryba powinna mieć certyfikaty potwierdzające jej pochodzenie oraz wydobycie, takie jak MSC (Marine Stewardship Council), które gwarantują zrównoważone połowy. Unikaj ryb hodowanych w silnie zanieczyszczonych rejonach, takich jak delta Mekongu.Oczywiście przy zakupie warto zdać się na własną ocenę świeżości, poprzez sprawdzenie zapachu, wyglądu oczu i skóry (świeża ryba ma przejrzyste oczy i błyszczącą skórę).

Ostatecznie wybór konkretnej ryby nie wpłynie na to, jaka będzie wigilia. Warto jednak zatroszczyć się o to, aby wigilijne menu było zdrowe i smaczne. Potraw może być mniej, ale niech będą wartościowe. Ryba, z jednej strony źródło białka i składników odżywczych, z drugiej strony może też okazać się sporą dawką toksyn. Wybieraj świadomie!

Skolim z babcią na kanapie. Takiej relacji można tylko pozazdrościćPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas