Sprawdzi się lepiej niż śledzie. To prawdopodobnie jedna z najlepszych, świątecznych sałatek
Nie trzeba spędzać w kuchni długich godzin i kupować mnóstwa składników, by zaserwować pyszny i aromatyczny, świąteczny posiłek. Sięgając po świeże produkty i umiejętnie je łącząc, możemy uzyskać doskonałą sałatkę z rybą w roli głównej. Zatem do dzieła!
Sałatka z rybą i ziemniakami - jak zrobić i co potrzeba?
Świąteczne stoły sałatkami stoją. Rzecz jasna podczas Bożego Narodzenia nie powinno zabraknąć klasyku, czyli sałatki jarzynowej, ale oprócz niej warto zaserwować gościom prostą i szybką w przygotowaniu sałatkę z rybą i ziemniakami. Może ona z powodzeniem stanowić przystawkę jak i danie główne.
Do przygotowania sałatki z rybą i ziemniakami potrzebujemy następujących składników:
- 3 łyżki ulubionego majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 300 g wędzonego pstrąga lub makreli
- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 1 cytrynę,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypiorek,
- koperek,
- pietruszka natka,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól,
- pieprz.
Sałatka z rybą i ziemniakami - przepis
Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości w posolonej wodzie. Następnie należy ziemniaki ostudzić i pokroić w plastry. Do naczynia wlewamy wyciśnięty sok z cytryny i dodajemy cukier, a następnie dodajemy posiekaną w piórka cebulę. W ten sposób marynujemy cebulę przez 30 minut.
Z ryby pozbywamy się ości, kroimy ją na mniejsze kawałki i wkładamy do naczynia ziemniakami. Siekamy szczypiorek, pietruszkę i koperek, dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i musztardę, odcedzoną z marynaty cebulę. Doprawiamy solą i pierzem.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy do naczynia z rybą i ziemniakami, ponownie, ale delikatnie mieszamy. Gotowe!