Sprawdzi się lepiej niż śledzie. To prawdopodobnie jedna z najlepszych, świątecznych sałatek

Nie trzeba spędzać w kuchni długich godzin i kupować mnóstwa składników, by zaserwować pyszny i aromatyczny, świąteczny posiłek. Sięgając po świeże produkty i umiejętnie je łącząc, możemy uzyskać doskonałą sałatkę z rybą w roli głównej. Zatem do dzieła!

Sałatek w święta nigdy dość
Sałatek w święta nigdy dość123RF/PICSEL

Sałatka z rybą i ziemniakami - jak zrobić i co potrzeba?

Świąteczne stoły sałatkami stoją. Rzecz jasna podczas Bożego Narodzenia nie powinno zabraknąć klasyku, czyli sałatki jarzynowej, ale oprócz niej warto zaserwować gościom prostą i szybką w przygotowaniu sałatkę z rybą i ziemniakami. Może ona z powodzeniem stanowić przystawkę jak i danie główne.

Do przygotowania sałatki z rybą i ziemniakami potrzebujemy następujących składników:

  • 3 łyżki ulubionego majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 300 g wędzonego pstrąga lub makreli
  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 1 cytrynę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • pietruszka natka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól,
  • pieprz.

Sałatka z rybą i ziemniakami - przepis

Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości w posolonej wodzie. Następnie należy ziemniaki ostudzić i pokroić w plastry. Do naczynia wlewamy wyciśnięty sok z cytryny i dodajemy cukier, a następnie dodajemy posiekaną w piórka cebulę. W ten sposób marynujemy cebulę przez 30 minut.

Z ryby pozbywamy się ości, kroimy ją na mniejsze kawałki i wkładamy do naczynia  ziemniakami. Siekamy szczypiorek, pietruszkę i koperek, dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i musztardę, odcedzoną z marynaty cebulę. Doprawiamy solą i pierzem.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy do naczynia z rybą i ziemniakami, ponownie, ale delikatnie mieszamy. Gotowe!

Beata Mońka i Małgorzata Gałązka-Sobotka o wpływie ekranów na dzieciINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas