Co to znaczy, że żywność jest bezpieczna dla niemowlęcia?
Zbilansowana dieta w pierwszych latach życia jest jednym z wielu czynników, które korzystnie wpływają na jakość przyszłego zdrowia i życia dziecka. Aby mama miała pewność, że podaje maluchowi bezpieczną żywność, powinna uważnie czytać etykiety stanowiące źródło wiedzy o produkcie.
Wrażliwość dojrzewającego organizmu
Już od poczęcia i na przestrzeni pierwszych lat, czyli w trakcie 1000 pierwszych dni życia, organizm dziecka dynamicznie się rozwija – zarówno pod względem fizjologicznym, jak i budowy poszczególnych narządów. W momencie przyjścia na świat układ pokarmowy czy odpornościowy nadal się kształtuje. Aktywność wątroby odpowiedzialnej za usuwanie i neutralizowanie zbędnych substancji jest nadal niższa niż u osoby dorosłej. W związku z tym, przebieg procesów metabolicznych jest szybki, a nerki nie są jeszcze zdolne do sprawnego usuwania zbędnych metabolitów z organizmu. Te czynniki sprawiają, że niemowlęta i małe dzieci są szczególnie wrażliwą kategorią konsumentów. Wsparciem dla ich harmonijnego rozwoju organizmu jest zapewnienie żywności najwyższej jakości, pochodzącej z zaufanego źródła i produkowanej specjalnie z myślą o najmłodszych.
Surowce z zaufanych źródeł
Produkcja posiłków przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci wiążę się z ogromną odpowiedzialnością. Wykorzystywane surowce muszą pochodzić z zaufanych źródeł, dostawcy przechodzą szereg audytów, a każdy etap produkcji żywności musi być ściśle kontrolowany. Podjęcie takich działań gwarantuje otrzymanie żywności, która nie zawiera szkodliwych substancji w ilości, która mogłaby zaszkodzić wrażliwym organizmom niemowląt i małych dzieci.
„Zbiór np. owoców uprawianych w konkretnym rejonie o określonym czasie gwarantuje najwyższe walory smakowe, odpowiednie dla najmłodszych konsumentów. Uprawy przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci cechują się szczególną dbałością o jakość surowców – są stale kontrolowane i doglądane, a każda partia warzyw, owoców i zbóż jest badana pod kątem np. pozostałości zanieczyszczeń żywności, aby mieć pewność co do ich jakości i bezpieczeństwa” – wyjaśnia Anna Galonska z Działu Kontroli Jakości i Rozwoju Dostawców BoboVita.
Konsystencja posiłku dopasowana do umiejętności
Przez pierwszych 6 miesięcy od przyjścia na świat mleko mamy stanowi pełnowartościowy pokarm, który dostarcza niezbędnych składników odżywczych, wspiera odporność oraz stymuluje prawidłową pracę układu pokarmowego dziecka. Po tym okresie należy stopniowo rozszerzać dietę o nowe, produkty dopasowane do wyjątkowych potrzeb żywieniowych maluszka. Dla prawidłowego rozwoju niemowlęcia istotne są konsystencja i stopień rozdrobnienia posiłków, które powinny być dostosowane do poziomu rozwoju nerwowo-mięśniowego. Początkowo do diety wprowadza się gładkie przeciery o jednolitej konsystencji, które stopniowo będą zastępowane wieloskładnikowymi posiłkami z obecnymi większymi cząstkami, stymulującymi naukę gryzienia.
Pomocną wskazówką przy wyborze żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci są informacje zawarte na etykietach. Wybierając produkty oznaczone wskazaniem wieku, np. po 6., 9. lub 12. miesiącu życia, mama może mieć pewność, że poda dziecku bezpieczny posiłek o zbilansowanym składzie i konsystencji dopasowanej do umiejętności maluszka. Jest to również gwarancja, że posiłek spełnia rygorystyczne normy w zakresie pozostałości szkodliwych substancji, np. zawartości azotanów, mikotoksyn, metali i pestycydów, które w trosce o zdrowie najmłodszych konsumentów narzuca prawo europejskie oraz krajowe.