Cytryna wysycha albo pleśnieje? Przez ten błąd marnujesz tylko pieniądze

Kupujemy cytrusy, a one błyskawicznie pleśnieją? Jeśli taki scenariusz jest nam doskonale znany, trzeba przyjrzeć się, jak przechowywać te owoce. Zwłaszcza że jesień to czas, kiedy sezon zaczyna rozkręcać się na dobre. Podpowiemy, jak przechowywać cytrusy tak, aby jak najdłużej zachowały świeżość.

Jesień to czas, kiedy sezon na cytrusy trwa w najlepsze
Jesień to czas, kiedy sezon na cytrusy trwa w najlepsze123RF/PICSEL

Cytrusy w lodówce? To nie zawsze dobry pomysł

Wiele osób przyzwyczaiło się, że cytryny trzyma w lodówce. Okazuje się, że nie jest to najlepsze miejsce, ponieważ może ono sprzyjać psuciu się i powstawaniu na powierzchni pleśni. Wyjątkiem są jedynie owoce, które zostały już przekrojone. W warunkach chłodniczych można trzymać cytrusy, ale nie dłużej niż kilka dni. Jeśli mamy np. przekrojoną cytrynę, to przed włożeniem jej do lodówki można schować ją do specjalnych woreczków na żywność albo do pojemnika, aby do owocu nie przeniknęły zapachy z urządzenia i nie obsychało.

Nie wyparzaj cytrusów. Oto sposób na oczyszczenie skórkiInteria.tv

Gdzie trzymać cytrusy?

Jeśli zaopatrzyliśmy się w świeże cytrusy, warto znaleźć im dogodne miejsce w domu. Idealnie, aby były przechowywane w suchym, ale również zacienionym miejscu. Jeśli trudno takie znaleźć, nic nie stoi na przeszkodzie, aby schować je do papierowych torebek. Gdy decydujemy się na ten sposób, musimy wiedzieć jedno: lepiej trzymać w każdym opakowaniu maksymalnie trzy/cztery sztuki. Im mniej cytrusów schowanych razem, tym większe prawdopodobieństwo, że zaczną się one psuć i łatwiej kontrolować na bieżąco ich stan.

Co prawda, cytrusy zaliczane są do owoców, które są trwałe (mogą w dogodnych warunkach być trzymane nawet przez dwa tygodnie), to lepiej nie ociągać się i zjadać je na bieżąco. Cytryny, mandarynki i pomarańcze, które czekają na swoją kolej za długo, tracą jędrność, ciemnieją i stają się powoli mniejsze (to wynik utraty wody). Jeśli nasze cytrusy z czasem zmieniają swój wygląd, to znak, że warto je szybko spożytkować, zanim zaatakuje je pleśń.

Uważaj na sąsiedztwo cytrusów

Banany i jabłka to nienajlepsze towarzystwo dla cytrusów
Banany i jabłka to nienajlepsze towarzystwo dla cytrusów123RF/PICSEL

Wiemy już, że cytrusy są trwałe, ale nie raz, nie dwa zdarza się, że szybko się psują mimo tego, że pilnujemy sposobu ich przechowywania. W takim razie trzeba przyjrzeć się innym owocom i warzywom, które są wraz z nimi trzymane. Okazuje się, że część z nich wydziela etylen, który przyspiesza dojrzewanie cytrusów, a to powoduje, że mogą się szybciej zepsuć. Które z nich powodują szybsze psucie owoców? Do nich zaliczają się banany, jabłka, awokado, melony i pomidory.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas