Do czego służy podkładka w opakowaniu z mięsem?
Kupując mięso w plastikowym opakowaniu, można zauważyć, że na jego dnie znajduje się biała podkładka. Jak się okazuje, jej obecność jest niezbędna. Jaką funkcję pełni?
Podkładka w opakowaniu z mięsem pełni ważną funkcję. Jej zadaniem jest pochłanianie płynów wyciekających z mięsa.
W ten sposób można uniknąć rozlania go po całej kuchni podczas przygotowywania posiłku. Poza tym chroni przed namnażaniem się bakterii. Wilgotne środowisko byłoby dla nich idealnym miejscem. Poza tym w ten sposób przedłużana jest świeżość mięsa.
Zatem podkładka nie tylko dba o czystość, ale także o nasze zdrowie. Używanie takich podkładek jest kontrolowane przez odpowiednie instytucje.
Przez to, że mają bezpośredni kontakt z mięsem, muszą posiadać atesty. Nie mogą zawierać szkodliwych substancji, które mogłyby przeniknąć do żywności. Takie podkładki są produkowane z chłonnego materiału. Może to być np. żel krzemionkowy lub celuloza.
Ponadto pamiętajmy o kilku zasadach dotyczących obchodzenia się z surowym mięsem. Przede wszystkim trzeba mieć na uwadze, by nie płukać go pod kranem. W ten sposób dochodzi do rozprzestrzeniania bakterii po całej kuchni.
Bardzo ważną kwestią jest również temperatura rozmnażania. Nie może być wyższa niż 4°C. Oprócz tego nie powinno się kroić mięsa na tych samych deskach, których używamy np. do krojenia warzyw.
Post Daniela. Oczyszczanie z toksyn i redukcja masy ciała
Gorzkie emocje przełykamy z cukrem
Zobacz także: