Jak czyścić płytę indukcyjną, ceramiczną oraz kuchenkę gazową?
Kuchenka to najczęściej używane urządzenie w kuchni, stąd częściej zdarza się ją zabrudzić. Myta codziennie nie sprawia problemu, jednak zapuszczona jest skupiskiem brudu, którego bardzo trudno się pozbyć. By gotowanie sprawiało przyjemność, trzeba podjąć zdecydowane kroki. Jak czyścić kuchenki? Jakich błędów nie popełniać? Jakich zasad się trzymać? O tym dowiesz się z tego artykułu.
Kuchenka gazowa
Czyszczenie kuchenki gazowej może przysporzyć kłopotów, jeśli nie robi się tego na bieżąco. Jeśli już jest brudna, wystarczy ściągnąć z niej wszystkie elementy: czyli ruszty oraz palniki. Warto włożyć je do wody z odrobiną płynu do mycia naczyń i pozostawić na jakiś czas, żeby odmokły. W międzyczasie można umyć jej pozostałej części: w pierwszej kolejności należy pozbyć się wszystkich resztek jedzenia – jeśli zaschły, trzeba za pomocą gąbki wyszorować kuchenkę z dodatkiem łagodnego detergentu, uważając by nie porysować powierzchni. Na zakończenie namoczone wcześniej elementy trzeba wyczyścić za pomocą środka odtłuszczającego albo mleczka do czyszczenia. Przed ponownym umieszczeniem ich na kuchence, upewnij się, że są suche.
Płyta ceramiczna i indukcyjna
Kuchenkę z płytą ceramiczną łatwiej jest utrzymać w czystości niż popularną gazową, jednak należy trzymać się pewnych zasad. Przed rozpoczęciem czyszczenia trzeba upewnić się, czy jej powierzchnia jest nagrzana – jeśli tak, to trzeba poczekać do momentu jej całkowitego wystygnięcia. Zalegające na niej resztki jedzenia trzeba zebrać nawilżoną gąbką z dodatkiem specjalnego mleczka, które nie rysuje delikatnej powierzchni. Jeśli zabrudzenia są uporczywe i niełatwo się ich pozbyć, trzeba użyć specjalnej drapaczki – zachowaj szczególną ostrożność, gdyż jej ostrze może zniszczyć kuchenkę. Jeśli udało się wyczyścić płytę, wystarczy wypolerować ją suchą szmatką albo ręcznikiem papierowym. Kuchenkę indukcyjną wyczyść tak jak płytę ceramiczną. Umieszczone pod płytą cewki nie nagrzewają się, więc szybciej można przystąpić do jej czyszczenia po zakończeniu gotowania.
Na ratunek kuchence
Często mimo bacznego pilnowania, z garnka może wykipieć woda, a na wprost rozgrzaną kuchenkę z patelni może wypaść kawałek jedzenia. Co wtedy zrobić? Należy wtedy przerwać gotowanie i podjąć zdecydowane kroki: odstawić naczynie na inny palnik i ostrożnie zebrać resztki jedzenia bądź wylaną wodę, uważając, aby nie doprowadzić do pożaru. Jeśli powierzchnia garnka albo jego dno jest zabrudzone przez jedzenie, należy zawartość przelać do innego naczynia i kontynuować gotowanie. Użycie brudnego garnka spowoduje, że kuchenka będzie przypalała resztki i w całej kuchni będzie czuć nieprzyjemny swąd spalenizny. Jeśli resztki jedzenia nie wypadły na powierzchnie, to po wystudzeniu kuchenki przetrzyj ją zwilżoną szmatką – wyrób sobie ten nawyk, ponieważ nawet para wodna po gotowaniu wody zostawia zacieki, których z czasem ciężko się pozbyć.
Domowe sposoby na czyszczenie kuchenki
Jeśli nie masz pod ręką środków chemicznych przeznaczonych do czyszczenia kuchenek, możesz domowymi sposobami uporać się z każdym brudem. Jeśli powierzchnia kuchenki jest tłusta użyj niezastąpionego octu – przelej go do butelki z atomizerem i spryskaj jej powierzchnię, pozostawiając go na kilka minut. Następnie wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym. Zaschnięte resztki jedzenia znikną, jeśli naniesiesz na nie pastę: do miseczki wsyp kilka łyżek sody oczyszczonej i połącz ją z kilkoma kropli octu do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nanieś specyfik na zabrudzone miejsca i pozostaw na kilkanaście minut. Na koniec zbierz całość ręcznikiem papierowym i przetrzyj wszystko nawilżoną gąbką.