Jak mąka do czego?

W sklepach widzimy coraz więcej rodzajów mąki. Która nadaje się na ciasto do placków i racuchów?

Tajemnica tkwi... w odpowiednio dobranej mące!
Tajemnica tkwi... w odpowiednio dobranej mące!123RF/PICSEL

Do wyrobów smażonych, na przykład placków, polecam mąkę gładką, typ 500, czyli szymanowską, wrocławską, poznańską.

Mąka luksusowa o typie 550 nadaje się do takich racuchów, które robimy na drożdżach i do wszystkich wypieków drożdżowych.

Mąkę tortową (typ 450) używajmy do biszkoptów i ciast biszkoptowo-tłuszczowych tzw. ucieranych. Z mąki krupczatki robię kruche i półkruche wypieki: szarlotki, herbatniki, precelki, kulebiaki, spody do serników itp.

Rada: Hanna Szymkiewicz – doświadczona mistrzyni kulinarna

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas