Jak piec pasztet?
Foremkę, w której będziemy piec pasztet, warto wyłożyć cienkimi paskami słoniny albo boczku. Dzięki temu pasztet nie przywrze ani się nie przypali.
Natomiast przykrywając słoniną wierzch pasztetu, zapobiegniemy jego wysychaniu, ale też popękaniu.
Dla pulchności farszu
Składniki na farsz należy dwu-, a nawet trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa (ostatni raz z sitkiem pasztetowym). Dodatkowo zmiksowana masa będzie bardziej jednolita. Dla zwiększenia pulchności farszu można dodać namoczoną w mleku (lub bulionie) i odciśniętą bułkę.
Pieczenie w kąpieli
Godne polecenia jest pieczenie pasztetu w kąpieli wodnej. Formę z masą mięsną wstawiamy do większego naczynia wypełnionego wodą (do 3/4 objętości), a następnie do nagrzanego piekarnika.
Powstająca para nawilża powietrze, pasztet piecze się powoli, równomiernie i nie przypala się z wierzchu. Jest pożądanie soczysty.