Jak piec pasztet?
Foremkę, w której będziemy piec pasztet, warto wyłożyć cienkimi paskami słoniny albo boczku. Dzięki temu pasztet nie przywrze ani się nie przypali.
![Pasztety wyjdzie soczysty i nie przypali się z wierzchu, gdy upieczemy go w kąpieli wodnej](https://i.iplsc.com/000AD1SBNL072O98-C322-F4.webp)
Natomiast przykrywając słoniną wierzch pasztetu, zapobiegniemy jego wysychaniu, ale też popękaniu.
Dla pulchności farszu
Składniki na farsz należy dwu-, a nawet trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa (ostatni raz z sitkiem pasztetowym). Dodatkowo zmiksowana masa będzie bardziej jednolita. Dla zwiększenia pulchności farszu można dodać namoczoną w mleku (lub bulionie) i odciśniętą bułkę.
Pieczenie w kąpieli
Godne polecenia jest pieczenie pasztetu w kąpieli wodnej. Formę z masą mięsną wstawiamy do większego naczynia wypełnionego wodą (do 3/4 objętości), a następnie do nagrzanego piekarnika.
Powstająca para nawilża powietrze, pasztet piecze się powoli, równomiernie i nie przypala się z wierzchu. Jest pożądanie soczysty.