Jak piec pasztet?

Foremkę, w której będziemy piec pasztet, warto wyłożyć cienkimi paskami słoniny albo boczku. Dzięki temu pasztet nie przywrze ani się nie przypali.

Pasztety wyjdzie soczysty i nie przypali się z wierzchu, gdy upieczemy go w kąpieli wodnej
Pasztety wyjdzie soczysty i nie przypali się z wierzchu, gdy upieczemy go w kąpieli wodnej123RF/PICSEL

Natomiast przykrywając słoniną wierzch pasztetu, zapobiegniemy jego wysychaniu, ale też popękaniu.

Dla pulchności farszu

Składniki na farsz należy dwu-, a nawet trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa (ostatni raz z sitkiem pasztetowym). Dodatkowo zmiksowana masa będzie bardziej jednolita. Dla zwiększenia pulchności farszu można dodać namoczoną w mleku (lub bulionie) i odciśniętą bułkę.

Pieczenie w kąpieli

Godne polecenia jest pieczenie pasztetu w kąpieli wodnej. Formę z masą mięsną wstawiamy do większego naczynia wypełnionego wodą (do 3/4 objętości), a następnie do nagrzanego piekarnika.

Powstająca para nawilża powietrze, pasztet piecze się powoli, równomiernie i nie przypala się z wierzchu. Jest pożądanie soczysty.

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas