Jak pielęgnować płytę indukcyjną?

Płyta indukcyjna coraz częściej pojawia się w kuchniach Polaków. Trudno się dziwić, ponieważ jest ekonomiczna i bezpieczna, pasuje do większości wystrojów wnętrz. Jej działanie znacząco się różni od standardowej kuchenki gazowej oraz płyty ceramicznej - wykorzystuje działanie pola elektromagnetycznego, które podgrzewa dno garnka albo patelni. Żeby płyta służyła nam przez lata, trzeba ją odpowiednio pielęgnować. Na szczęście utrzymanie jej w czystości nie jest trudne – wystarczy trzymać się kilku kluczowych zasad.

Płyta indukcyjna
Płyta indukcyjna ©123RF/PICSEL

Wykorzystuj odpowiednie garnki

Metalowy garnek
©123RF/PICSEL


Żeby gotować na płycie indukcyjnej, trzeba mieć specjalne garnki i patelnie. Przed zakupem odpowiedniego naczynia należy sprawdzić, czy producent rekomenduje je do tego typu kuchenek: dno musi być wykonane z ferromagnetyków, być płaskie oraz pozbawione wszelkich uszczerbień.

Codzienna pielęgnacja

Codzienna pielęgnacja płyty indukcyjnej nie powinna sprawiać nikomu większego problemu. Wystarczy przecierać ją codziennie zwilżoną szmatką albo delikatną stroną gąbki. Należy sobie wyrobić ten nawyk po każdym użyciu płyty indukcyjnej, ponieważ po gotowaniu para wodna pozostawia delikatne zacieki, które z czasem trudno usunąć. W przypadku drobnych zabrudzeń, można posłużyć się delikatnymi środkami pielęgnacyjnymi przeznaczonymi do kuchenek indukcyjnych albo detergentami w płynie, takimi jak środek odtłuszczający, mydło albo płyn do mycia szyb.

Na ratunek kuchence

Zdarza się, że podczas gotowania zawartość garnka może wykipieć i rozlać się na całą płytą indukcyjną. Co należy wtedy zrobić? Trzeba przerwać czynność, odstawić garnek poza kuchenkę i szybko zebrać nadmiar wody czy resztki jedzenia z powierzchni płyty. Jeśli dno garnka jest zabrudzone, należy potrawę przelać do innego naczynia, aby nie unosił się swąd spalenizny.

Uporczywe zabrudzenia

Czasami wystarczy chwila nieuwagi, aby na kuchence powstała trudna do usunięcia plama. Jeśli jest zaschnięta, najlepiej posłużyć się specjalistyczną łopatką, przy pomocy której zeskrobiesz plamę bez porysowania kuchenki. Jeśli jej nie masz, zabrudzenie najlepiej jest rozpuścić – wystarczy ją odrobinę namoczyć i poczekać chwilę, a następnie zetrzeć gąbką nasączoną delikatnym detergentem.

Ekologiczne środki czystości

Polerowanie płyty
©123RF/PICSEL

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrezygnować z detergentów i posłużyć się ekologicznymi środkami czystości, które sprawdzają się zarówno w codziennej pielęgnacji, jak i czyszczeniu z zabrudzeń.

*Soda oczyszczona – wystarczy w niewielkiej ilości wody rozpuścić dwie łyżeczki sody i wymieszać tak, aby powstała pasta. Najlepiej nanosić ją gąbką i delikatnie wcierać w płytę indukcyjną kulistymi ruchami.

*Ocet – to znany środek czystości, który jest niezbędny w każdej kuchni. Wystarczy nasączyć nim gąbkę i przecierać delikatnie zabrudzoną powierzchnię. Choć ocet ma bardzo ostry zapach, po umyciu nim kuchenki, szybko się ulotni.

Uwaga na polerowanie

Aby kuchenka indukcyjna zawsze się pięknie prezentowała, oprócz czyszczenia, powinna być od czasu do czasu polerowania. Przede wszystkim zawsze po użyciu środków czystości, aby nie pozostały na niej nieestetyczne smugi. Najlepiej w tym celu posłużyć się ściereczką z mikrofibry albo delikatnym ręcznikiem papierowym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas