Lecznicza nalewka z malin. "Czerwone złoto" obniża ciśnienie, łagodzi bóle, wzmacnia serce. Sprawdzone przepisy

Po nalewkę z malin warto sięgać m.in. przy przeziębieniu
Po nalewkę z malin warto sięgać m.in. przy przeziębieniu123RF/PICSEL
  • magnez, potas, wapń czy miedź
  • witaminy C, E, PP i te z grupy B
  • składniki mineralne (wapnia, potasu, magnezu, żelaza)
  • kwasy organiczne (kwas jabłkowy askorbinowy, cytrynowy)

Nalewka z malin - na co pomaga

Malinówka
Malinówka123RF/PICSEL

Jak zrobić nalewkę z malin. Przepis na malinówkę

Składniki

1 kg dojrzałych malin, 0,5 l spirytusu (95 proc.), 0,5 l wódki (40 proc.), 0,4 kg cukru

  • Umyte maliny zalewamy spirytusem i wódką. Owoce powinny być w całości przykryte alkoholem.
  • Następnie zamykamy słój i odstawiamy w ciepłym miejscu na cztery tygodnie. Ważne: co parę dni należy wstrząsnąć słojem.
  • Po miesiącu odcedzamy przez sitko i zlewamy do butelek. Pozostałe maliny zasypujemy cukrem i ponownie potrząsamy słojem, tak, aby cukier wymieszał się z owocami.
  • Kiedy cukier się rozpuści, przecedzamy powstały syrop, a pozostałe w słoju maliny odciskamy, aby uzyskać jeszcze więcej wartościowej mikstury.
  • Na koniec łączymy syrop z przygotowanym kilka dni wcześniej nalewem i całość rozlewamy do butelek. Trunek odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na minimum trzy miesiące.
  • Idealna nalewka malinowa powinna mieć piękny czerwony kolor i być klarowna.

Nalewka z owocami i liśćmi malin 

Malinówka - przepis Czytelniczki Ewy

Nalewka z malin pomaga na żołądek i serce
Nalewka z malin pomaga na żołądek i serce123RF/PICSEL
„Ewa gotuje”: Ciasto kruche z malinami i brzoskwiniami pod beząPolsatPolsat
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?