Lecznicza nalewka z malin. "Czerwone złoto" obniża ciśnienie, łagodzi bóle, wzmacnia serce. Sprawdzone przepisy

Nalewka z malin to pozycja obowiązkowa w apteczkach domowych naszych babć. Ma wiele właściwości. Malinówka może pomóc obniżyć ciśnienie, wzmocnić serce. Łagodzi bóle menstruacyjne czy problemy żołądkowo-jelitowe. Oczywiście należy spożywać ją w umiarkowanych ilościach. Jak przygotować nalewkę z malin? Poznajcie sprawdzone przepisy.

Po nalewkę z malin warto sięgać m.in. przy przeziębieniu
Po nalewkę z malin warto sięgać m.in. przy przeziębieniu123RF/PICSEL

Sezon na maliny rozpoczyna się od maja i trwa do września. Wszystko oczywiście w zależności od ich odmiany. Te małe czerwone owoce, nazywane przez Serbów "czerwonym złotem", to cenne źródło witamin i minerałów. Znajdziemy w nich m.in.:

magnez, potas, wapń czy miedź

  • witaminy C, E, PP i te z grupy B
  • składniki mineralne (wapnia, potasu, magnezu, żelaza)
  • kwasy organiczne (kwas jabłkowy askorbinowy, cytrynowy)
  • Co jeszcze warto wiedzieć o malinach? Mają jedną z najniższych zawartości cukru, 100 g owoców to jedyne 38 kcal. A liście rośliny obfitują m.in. we flawonoidy i kwasy fenolowe, garbnik. Wykazują dzięki temu właściwości moczopędne, wspomagające przemianę materii oraz przeciwbakteryjne.

    Po maliny chętnie sięgamy jako dodatek do deserów czy ciast. Dobrze smakują w otoczeniu czekolady, mięty oraz miodu. Aby zatrzymać ich smak na dłużej, przygotowujemy także przetwory: dżemy, sosy, konfitury, soki. Od lat popularna jest także malinówka. Zdrowotna nalewka z malin, którą zachwala niejedna babcia. Nie tylko dlatego, że jak nic malinówka rozgrzewa w zimowe wieczory, ale pomaga też przy różnych schorzeniach.

    Nalewka z malin - na co pomaga

    Nalewka z malin, ta wykonana na bazie spirytusu lub wódki działa najmocniej. Zawarte w niej kwasy organiczne (takie jak: cytrynowy, jabłkowy i salicylowy) oczyszczają organizm z toksyn. Dodatkowo kwas salicylowy ma podobne działanie do aspiryny - pobudza gruczoły potowe, czyli pomaga w walce z gorączką. Niektórzy stosują również malinówkę w początkowych oznakach przeziębienia - przy bólu gardła.

    Malinówka ma także właściwości przeciwzapalne - sprawdza się przy problemach żołądkowych. Wymienić należy także właściwości bakteriobójcze. Wiele osób poleca malinową nalewkę przy biegunce czy innych problemach żołądkowych. Nalewka z malin ma także właściwości rozkurczające, łagodzi bóle menstruacyjne, czy też pomaga załagodzić dolegliwości związane z czasem przekwitania. Działa uspokajająco i wzmacniająco. Szczególnie dobrze wpływa na serce. Stosowanie malinówki w umiarkowanych ilościach może  być pomocne przy wzmacnianiu naczyń krwionośnych i serca.  Dzięki zawartym minerałom (potas, magnes, wapń) malinówka obniża także ciśnienie krwi, hamuje procesy miażdżycowe, poprawia pracę serca. Jest też cennym źródłem żelaza - wykazuje więc również działanie krwiotwórcze.

    Jak już wspomnieliśmy, w składzie nalewki jest alkohol, dlatego należy stosować ją umiarkowanie. Nie można przesadzić z jej ilością.

    Malinówka
    Malinówka123RF/PICSEL

    Jak zrobić nalewkę z malin. Przepis na malinówkę

    Sprawdzony przepis na malinową nalewkę przedstawia się następująco:

    Malinówka - składniki 

    Nalewka z owocami i liśćmi malin

    Można także przygotować nalewkę z owocami i liśćmi malin. Potrzebujemy wtedy kilograma owoców, które umyte wkładamy do słoja. Następnie dorzucamy ok. 10 g osuszonych liści i 0,5 kg cukru.  Całość zalewamy spirytusem (0,5 l) i odstawiamy na sześć tygodni, pamiętając o tym, aby co jakiś czas wstrząsnąć słojem. Gdy nasza malinówka będzie już gotowa, przecedzamy ją i rozlewamy do butelek. Powinna leżakować przez ok. pół roku.

    Malinówka - przepis Czytelniczki Ewy

    Nalewka z malin pomaga na żołądek i serce
    Nalewka z malin pomaga na żołądek i serce123RF/PICSEL

    Nasza Czytelniczka Ewa zdradziła przepis na delikatną nalewkę z malin. "Robię nalewkę dla kobiet, taką delikatną. Składniki to: 1 kg malin, pół kg cukru i 0,7 wódki, i jest akurat. Maliny zasypuję cukrem, zlewam sok, gotuję, dodaję trochę alkoholu, odstawiam. Resztę wlewam na maliny. Po jakimś czasie zlewam i mieszam z sokiem i alkoholem. Jest piękna, klarowna i aż gęsta od soku malinowego, a jeszcze można dodać do niej sok z jednej cytryny".

    „Ewa gotuje”: Ciasto kruche z malinami i brzoskwiniami pod beząPolsat
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas