Reklama

Reklama

Lecznicza nalewka z malin. "Czerwone złoto" obniża ciśnienie, łagodzi bóle, wzmacnia serce. Sprawdzone przepisy

Nalewka z malin to pozycja obowiązkowa w apteczkach domowych naszych babć. Ma wiele właściwości. Malinówka może pomóc obniżyć ciśnienie, wzmocnić serce. Łagodzi bóle menstruacyjne czy problemy żołądkowo-jelitowe. Oczywiście należy spożywać ją w umiarkowanych ilościach. Jak przygotować nalewkę z malin? Poznajcie sprawdzone przepisy.

Sezon na maliny rozpoczyna się od maja i trwa do września. Wszystko oczywiście w zależności od ich odmiany. Te małe czerwone owoce, nazywane przez Serbów "czerwonym złotem", to cenne źródło witamin i minerałów. Znajdziemy w nich m.in.:

  • magnez, potas, wapń czy miedź
  • witaminy C, E, PP i te z grupy B
  • składniki mineralne (wapnia, potasu, magnezu, żelaza)
  • kwasy organiczne (kwas jabłkowy askorbinowy, cytrynowy)

Co jeszcze warto wiedzieć o malinach? Mają jedną z najniższych zawartości cukru, 100 g owoców to jedyne 38 kcal. A liście rośliny obfitują m.in. we flawonoidy i kwasy fenolowe, garbnik. Wykazują dzięki temu właściwości moczopędne, wspomagające przemianę materii oraz przeciwbakteryjne. 

Reklama

Po maliny chętnie sięgamy jako dodatek do deserów czy ciast. Dobrze smakują w otoczeniu czekolady, mięty oraz miodu. Aby zatrzymać ich smak na dłużej, przygotowujemy także przetwory: dżemy, sosy, konfitury, soki. Od lat popularna jest także malinówka. Zdrowotna nalewka z malin, którą zachwala niejedna babcia. Nie tylko dlatego, że jak nic malinówka rozgrzewa w zimowe wieczory, ale pomaga też przy różnych schorzeniach. 

Nalewka z malin - na co pomaga

Nalewka z malin, ta wykonana na bazie spirytusu lub wódki działa najmocniej. Zawarte w niej kwasy organiczne (takie jak: cytrynowy, jabłkowy i salicylowy) oczyszczają organizm z toksyn. Dodatkowo kwas salicylowy ma podobne działanie do aspiryny - pobudza gruczoły potowe, czyli pomaga w walce z gorączką. Niektórzy stosują również malinówkę w początkowych oznakach przeziębienia - przy bólu gardła. 

Malinówka ma także właściwości przeciwzapalne - sprawdza się przy problemach żołądkowych. Wymienić należy także właściwości bakteriobójcze. Wiele osób poleca malinową nalewkę przy biegunce czy innych problemach żołądkowych. Nalewka z malin ma także właściwości rozkurczające, łagodzi bóle menstruacyjne, czy też pomaga załagodzić dolegliwości związane z czasem przekwitania. Działa uspokajająco i wzmacniająco. Szczególnie dobrze wpływa na serce. Stosowanie malinówki w umiarkowanych ilościach może  być pomocne przy wzmacnianiu naczyń krwionośnych i serca.  Dzięki zawartym minerałom (potas, magnes, wapń) malinówka obniża także ciśnienie krwi, hamuje procesy miażdżycowe, poprawia pracę serca. Jest też cennym źródłem żelaza - wykazuje więc również działanie krwiotwórcze. 

Jak już wspomnieliśmy, w składzie nalewki jest alkohol, dlatego należy stosować ją umiarkowanie. Nie można przesadzić z jej ilością. 

Jak zrobić nalewkę z malin. Przepis na malinówkę

Sprawdzony przepis na malinową nalewkę przedstawia się następująco:

Malinówka - składniki 

Składniki 1 kg dojrzałych malin, 0,5 l spirytusu (95 proc.), 0,5 l wódki (40 proc.), 0,4 kg cukru

  • Umyte maliny zalewamy spirytusem i wódką. Owoce powinny być w całości przykryte alkoholem.
  • Następnie zamykamy słój i odstawiamy w ciepłym miejscu na cztery tygodnie. Ważne: co parę dni należy wstrząsnąć słojem.
  • Po miesiącu odcedzamy przez sitko i zlewamy do butelek. Pozostałe maliny zasypujemy cukrem i ponownie potrząsamy słojem, tak, aby cukier wymieszał się z owocami.
  • Kiedy cukier się rozpuści, przecedzamy powstały syrop, a pozostałe w słoju maliny odciskamy, aby uzyskać jeszcze więcej wartościowej mikstury.
  • Na koniec łączymy syrop z przygotowanym kilka dni wcześniej nalewem i całość rozlewamy do butelek. Trunek odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na minimum trzy miesiące.
  • Idealna nalewka malinowa powinna mieć piękny czerwony kolor i być klarowna.

Nalewka z owocami i liśćmi malin 

Można także przygotować nalewkę z owocami i liśćmi malin. Potrzebujemy wtedy kilograma owoców, które umyte wkładamy do słoja. Następnie dorzucamy ok. 10 g osuszonych liści i 0,5 kg cukru.  Całość zalewamy spirytusem (0,5 l) i odstawiamy na sześć tygodni, pamiętając o tym, aby co jakiś czas wstrząsnąć słojem. Gdy nasza malinówka będzie już gotowa, przecedzamy ją i rozlewamy do butelek. Powinna leżakować przez ok. pół roku.

Malinówka - przepis Czytelniczki Ewy

Nasza Czytelniczka Ewa zdradziła przepis na delikatną nalewkę z malin. "Robię nalewkę dla kobiet, taką delikatną. Składniki to: 1 kg malin, pół kg cukru i 0,7 wódki, i jest akurat. Maliny zasypuję cukrem, zlewam sok, gotuję, dodaję trochę alkoholu, odstawiam. Resztę wlewam na maliny. Po jakimś czasie zlewam i mieszam z sokiem i alkoholem. Jest piękna, klarowna i aż gęsta od soku malinowego, a jeszcze można dodać do niej sok z jednej cytryny".

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owocowa nalewka | Malinówka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy