Reklama

Nalewka sosnowa: Kiedy zrobić? Na co pomoże?

Sosna to popularne drzewo w Polsce, które wykazuje wiele właściwości leczniczych. Młode pędy i pączki sosny zawierają cenne substancje o właściwościach antyseptycznych, moczopędnych i wykrztuśnych. Warto więc przygotować pyszną nalewkę sosnową, która pomoże na kaszel, katar i ból gardła, a także na takie schorzenia jak zapalenie dróg moczowych i pęcherzyka żółciowego, reumatyzm oraz zaburzenia przemiany materii. Nalewka sosnowa jest łatwa w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczna, bo słodka i aromatyczna. Jak zrobić nalewkę sosnową? Kiedy jest na to najlepsza pora? Kiedy warto po nią sięgać?

Nalewka sosnowa: Jakie ma właściwości?

Pędy i pączki sosny to od lat znane surowce lecznicze. Znajdują się w nich substancje aktywne korzystnie wpływające na zdrowie. Zaliczają się do nich flawonoidy, kwasy żywiczne, garbniki, borneol, limonen, alpha- i beta-pinen, sole mineralne, witamina C i cukry. Dzięki tym składnikom nalewka przygotowana na bazie pędów sosny działa odkażająco, moczopędnie, napotnie i rozkurczowo. Do tego wykazuje właściwości przeciwzapalne, wykrztuśne i przeciwbiegunkowe. 

Jakie zastosowanie ma nalewka sosnowa?

Nalewka sosnowa to świetne remedium na wiele schorzeń. Przede wszystkim dobrze jest ją stosować w okresie grypy i przeziębienia. Ten smaczny specyfik pomoże przy nieżytach dróg oddechowych, katarze, przewlekłym kaszlu, bólu gardła i anginie. Może też wspomóc leczenie zapalenia oskrzeli i jamy ustnej. Mało tego, nalewka sosnowa poprawia odporność, dlatego warto stosować ją profilaktycznie, aby uchronić się przed infekcjami. Dzięki temu, że ten trunek działa moczopędnie i antyseptycznie, można pić go przy stanach zapalnych dróg moczowych, pęcherzyka żółciowego oraz zaburzeniach przemiany materii. Nalewka z pędów sosny to również świetny środek na reumatyzm. Nalewkę można też stosować przy osłabieniu i wyczerpaniu nerwowym. 

Reklama

Jak przygotować nalewkę sosnową?

Do przygotowania nalewki sosnowej potrzebne są młode pędy sosny (gałązki z igłami i kwiatami) zbierane wiosną w czasie pojawiania się kwiatów. Należy zebrać ich pół kilograma, pokroić i włożyć do słoja. Następnie dodajemy 0,5 kg cukru i litr spirytusu. Nakrywamy słój pokrywką i pozostawiamy na tydzień w ciepłym, nasłonecznionym miejscu. W tym czasie powinien rozpuścić się cukier wsypany do słoja.

Po tygodniu należy przecedzić nalewkę, dodać do niej litr przegotowanej wody i odstawić na kolejny tydzień. Jeśli dodaliśmy mniej cukru do nalewki, na tym etapie można dodać odrobinę miodu lub soku z cytryny. Nalewkę rozlewamy do butelek i pozostawiamy w chłodnym, ciemnym miejscu na przynajmniej sześć miesięcy. Po tym czasie nalewka sosnowa jest gotowa do spożycia. Najlepiej stosować pół kieliszka nalewki 2-3 razy dziennie w czasie choroby i złego samopoczucia.

Nalewka sosnowa - przeciwskazania

Choć nalewka sosnowa ma korzystny wpływ na zdrowie, to nie każdy może po nią sięgać. Oczywiście ze względu na zawartość alkoholu nie mogą jej stosować dzieci i osoby z chorobą alkoholową. W nalewce sosnowej znajduje się sporo cukru, dlatego ostrożność w jej przyjmowaniu powinny zachować osoby cierpiące na cukrzycę. Nalewki sosnowej nie powinny pić także osoby chorujące na krztusiec i astmę oskrzelową. 


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy