Naturalne metody na odświeżenie oddechu
Marchew, natka, cynamon – co jeszcze będzie pomocne w zadbaniu o świeży oddech? Nieprzyjemny posmak w ustach i przykra woń oddechu mogą sygnalizować chorobę, być skutkiem zaniedbań higienicznych lub konsekwencją wyborów żywieniowych. Warto znaleźć przyczynę i poszukać sposobów, by znów bez skrępowania oddychać pełną piersią.
Nieprzyjemna woń z ust jest kłopotliwa i krępująca zarówno dla osoby, której dotyczy, jak i dla otoczenia, dlatego warto jak najszybciej rozwiązać problem.
Przyczyny nieświeżego oddechu
Kluczową sprawą jest znalezienie przyczyny nieświeżego oddechu, a tych jest zaskakująco dużo. Wśród potencjalnych czynników wymienić trzeba:
- brak lub niewystarczającą higienę jamy ustnej - mowa na przykład o pobieżnym myciu zębów, bez nitkowania przestrzeni międzyzębowych, w której mogą zalegać resztki pokarmu będące pożywką dla bakterii;
- próchnicę;
- nieusunięty kamień nazębny, który tworzy dobre środowisko do namnażania bakterii;
- infekcje jamy ustnej, gardła i migdałków: stany zapalne, podrażnienia dziąseł, afty;
- stany zapalne zatok;
- zaburzenia trawienne: w tym refluks, zaburzenie wydzielania soków żołądkowych;
- cukrzycę i inne zaburzenia metaboliczne;
- choroby nerek;
- przewlekły stres, który jest jedną z głównych przyczyn zakwaszenia organizmu, jego sygnałami są m.in.: przykra woń potu i nieświeży oddech;
- dietę obfitującą w produkty zakwaszające organizm, czyli alkohol, kawę, czarną herbatę, mięso i jednocześnie ubogą w warzywa i owoce;
- błędne nawyki żywieniowe: zbyt mała ilość wypijanej wody, duże ilości mocno aromatycznych produktów takich jak cebula czy czosnek;
- palenie tytoniu.
Produkty sprzyjające świeżemu oddechowi
Już w trakcie ustalania przyczyny problemu, możemy włączyć do jadłospisu kilka sprawdzonych produktów, które sprzyjają świeżemu oddechowi. Żadna dieta nie zastąpi wizyty u dentysty, laryngologa, diabetologa czy innego lekarza, właściwego konkretnej jednostce chorobowej.
Nie bagatelizujmy sprawy, im później dotrzemy do źródła problemu, tym trudniej będzie je usunąć. W trosce o świeżość oddechu warto włączyć do codziennego menu:
1. Obfitujące w chlorofil zielone warzywa liściaste, takie jak: natka pietruszki, bazylia, seler naciowy, lubczyk czy szpinak.
2. Świeże warzywa (kalarepę, paprykę, ogórki, marchew) i twarde owoce o niskiej zawartości cukru, np. jabłka. Dzięki zawartości surowego włókna roślinnego (błonnika) działają one podobnie do szczoteczki do zębów. Nie tylko pomogą wypłukać nieprzyjemny posmak i woń z ust, ale usuną nagromadzony na zębach osad i wyregulują pH w jamie ustnej.
3. Produkty bogate w beta-karoten, takie jak marchew, dynia, pomidory, czerwona i żółta papryka, morele. Beta-karoten sprzyja produkcji witaminy A, która w kolei stymuluje produkcję śliny.
4. Cynamon, który łagodzi stany zapalne i działa antybakteryjnie. Przyprawa jest na tyle wdzięczna, że z powodzeniem możemy ją dodawać do dań słodkich i wytrawnych.
5. Wodę - wypijajmy minimum dwa litry dziennie. Woda gasi pragnienie, działa alkalicznie, stymuluje wydzielanie śliny, wypłukuje resztki pokarmu z jamy ustnej i usuwa bakterie. Jej cząsteczki nie gromadzą się na języku, jak w przypadku soków czy kawy.
Ewa Koza, mamsmak.com
***
#POMAGAMINTERIA
Pięć rodzin, pięć dni i piętnaście wymagających treningów. Obóz Muay Thai, którego pierwsza edycja odbyła się w zeszłym roku, jest szansą dla młodzieży w spektrum autyzmu na poznanie smaku zdrowej rywalizacji, wygranej, a czasem także porażki. Jak mówią organizatorzy: "To, że nasi podopieczni nie utrzymują kontaktu wzrokowego z rozmówcą, nie znaczy, że nie mają nic do powiedzenia. Sport uczy nas szacunku do siebie i każdego rywala. Jeśli tego nie zrozumiesz, oddalasz się od mety". Organizacja tegorocznej edycji wciąż stoi pod znakiem zapytania, jednak dzięki ludziom dobrej woli szanse na wyjazd z każdym dniem rosną. I ty możesz pomóc! Sprawdź szczegóły!