Nietypowe zastosowanie kuchennych gadżetów
Obieraczką do ziemniaków potraktuj kłopotliwe w obraniu mango, ziemniaki poćwiartuj maszynką do jabłek, a plastry ananasa nabij na stojak do ręczników kuchennych - oto, jakie niecodzienne wykorzystanie kuchennych akcesoriów proponuje bloger Szymon Rączka.
Jak przekonuje współtwórca polskiej wersji cieszącego się popularnością na całym świecie bloga "Handimania", aby poradzić sobie np. z kłopotliwym w obraniu mango, wystarczy użyć zwykłej obieraczki, takiej jak do ziemniaków czy do ogórków.
"Taką obieraczką możemy obrać mango i pokroić je w plastry aż do samej pestki. Innym sposobem jest przekrojenie mango na pół, tak żeby wyciągnąć pestkę i - jeśli jest ono naprawdę bardzo dojrzałe - mango możemy otrzeć o krawędź szklanki do środka. Wtedy to mango wpada do szklanki, a na zewnątrz zostaje skórka" - instruuje Rączka i podkreśla, że szklanka musi być z grubego, mocnego szkła.
A jak szybko i sprawnie poćwiartować ziemniaki? Do tego celu Rączka radzi wykorzystać krajalnicę do jabłek.
"Dzięki takiemu narzędziu nie tylko można pokroić w ćwiartki jabłka, ale i ziemniaki. Potem można je ugotować, upiec czy usmażyć albo posypać serem, jakimiś przyprawami i zapiec w piekarniku. Szybki czas krojenia, bo wystarczy ziemniaka położyć, przycisnąć krajalnicą i gotowe" - przekonuje bloger.
Co ciekawe, do podania ananasa można wykorzystać stojak, taki jak na ręczniki papierowe.
"Zdecydowanie fajna sprawa - zwłaszcza, jeśli chodzi o jakieś imprezy dla dzieci. Też kiedy chcemy mieć chwilę spokoju w kuchni. Wystarczy postawić taki stojak, dać dzieciom miseczkę z ananasem i tak jak w zabawkach dla małych dzieci były kółeczka, które się nakładało, tak tutaj mogą nakładać plastry ananasa - kwituje Rączka. (PAP Life)