Prosty sposób na wodę bananową. Przyda się w każdym domu

Niektórzy znają go i stosują od dawna, ale część internautów nie ukrywa zdziwienia. Wystarczy kilka skórek, trochę wody i cierpliwości. Już dobę później mamy do dyspozycji pełną odżywczych właściwości miksturę. Do czego ją wykorzystać?

Są zbyt cenne, żeby po prostu je wyrzucić
Są zbyt cenne, żeby po prostu je wyrzucić123RF/PICSEL

Rośliny domowe to już nie tylko miły akcent ocieplający wnętrze, ale także styl życia. Coraz więcej ludzi nie wyobraża sobie domu bez pięknych kwiatów i spektakularnych liści. Dochodzi wręcz do sytuacji, gdy niektórym zaczyna brakować miejsca na kolejne doniczki, a i tak nie mogą się oprzeć. Kupują i przygarniają następne okazy.

To niegroźne i wdzięczne uzależnienie bywa jednak frustrujące. Zwłaszcza wtedy, gdy nowy domownik nie chce rosnąć albo wyraźnie opada z sił. Jedynym ratunkiem wydaje się odpowiedni nawóz, który z łatwością kupimy w sklepie ogrodniczym. Tylko po co faszerować ziemię chemią, skoro istnieją bardziej naturalne i zupełnie bezpłatne metody?

Z takiego założenia wychodzi wielu Australijczyków, gdzie ten ekologiczny sposób jest bardzo popularny. Opisany przez jednego z nich trik od kilku dni robi furorę na Facebooku.

Jeśli regularnie spożywasz banany, warto wykorzystać ich skórkę. Zamiast wyrzucać do śmieci – pokrój i umieść ją w słoiku lub nawet kilkulitrowym baniaku. Zalej wodą i zaczekaj, aż uwolni wszystkie cenne składniki odżywcze. Wystarczą dwa, góra trzy dni.

Według relacji domowych ogrodników, efekty są zazwyczaj spektakularne. Podlana roślina od razu nabiera sił. Staje się błyszcząca, mocna i bardzo szybko rośnie. Szczęśliwcy zauważają nowe pędy już po tygodniu kuracji.

Magia? Raczej czysta biologia.

Banan to bomba witamin i mikroelementów. Nie tylko w słodkim miąższu, ale także skórce. Znajdziemy w niej m.in. wapń, fosfor czy potas, które z łatwością przenikają do wody. I są zbawienne dla roślin, co skutkuje szybszym wzrostem. Nawóz ten sprawdza się zarówno przy uprawach zewnętrznych, jak i w przypadku kwiatów doniczkowych.

Według ekspertów pełnowartościowa woda bananowa powstaje już po 24-48 godzinach. To nic nie kosztuje, a może sporo zmienić.

"Ewa gotuje": Granola z bananem i jogurtem oraz batoniki kokosowePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas