Trzy składniki i przyprawy. Domownicy będą wylizywać talerze do czysta

Marchewka w głównej roli najczęściej kojarzona jest z surówkami, które zazwyczaj są wyłącznie dodatkiem do dań głównych. A co z tego poczciwego warzywa można wyczarować? Jeśli na myśl przychodzą nam wyłącznie słodkości, to jesteśmy w błędzie, ponieważ wystarczy kilka dodatków i w mig wyczarujemy placki z marchewki, które mogą zyskać w oczach domowników. Warto dać im choć jedną szansę, a przepyszne danie szybko napełni brzuchy głodnych członków rodziny.

Placki z marchewki zrobisz w kilka chwil. Domownicy będą się zajadać
Placki z marchewki zrobisz w kilka chwil. Domownicy będą się zajadać123RF/PICSEL

Placki z marchewki? Mogą być obiadowym hitem

Placki z marchewki mogą być albo alternatywą dla tych ziemniaczanych, albo czymś nowym dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Choć marchewka jest słodkim warzywem, to nie trzeba się obawiać, że to danie będzie wyłącznie w wersji dla dzieci albo mdłe, ponieważ wystarczą odpowiednie przyprawy, by wyczarować coś wytrawnego. Oczywiście, można skupić się na podstawowych składnikach, lecz jeśli mamy chęć eksperymentować, to recepturę można modyfikować tak, aby bardziej wpisała się w nasze kulinarne gusta. Zanim jednak sprawdzimy, co można dodać do tej potrawy, najpierw skupmy się na tym, jak zrobić placki z marchewki.

„Ewa gotuje”: Kurczak maślanyPolsat

Jak zrobić placki z marchewki?

Placki z marchewki smaży się z każdej strony przez kilka chwil
Placki z marchewki smaży się z każdej strony przez kilka chwilCanvaProINTERIA.PL

Zaczynamy od skompletowania składników. Potrzebne są:

  • 3/4 marchewki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz

Marchewki obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywo przekładamy do miski, dodajemy jajka oraz mąkę i przyprawiamy do smaku. Całość dokładanie mieszamy tak, aby powstała zwarta masa i odstawiamy na kilkanaście minut, aby marchew nieco zmiękła. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy placuszki. Smażymy z obu stron przez kilka chwil do momentu zarumienienia się. Gotowe placki z marchewki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Eksperymentuj z plackami marchewkowymi

Z czym podawać placki z marchewki? Ogranicza nas tylko wyobraźnia
Z czym podawać placki z marchewki? Ogranicza nas tylko wyobraźniaCanvaProINTERIA.PL

Z czym podawać placki z marchewki? Tutaj nie musimy się ograniczać, ponieważ w wersji wytrawnej mogą być serwowane tak samo, jak ich ziemniaczane odpowiedniki. Mogą mieć na wierzchu kleks z kwaśnej śmietany, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać je z gulaszem mięsnym bądź warzywnym. Pamiętajmy o tym, że podstawową wersję można wzbogacić ulubionymi dodatkami. Do placków idealnie pasują przyprawy takie jak kurkuma, curry, gałka muszkatołowa lub papryka ostra czy wędzona.

Jeśli chcemy bardziej podkreślić smak albo wytrawność naszych placków z marchewki, do masy można dodać kilka łyżek tartego sera żółtego.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas