Trzy sposoby na czyszczenie filtrów okapu
Tę jedną z najbardziej żmudnych czynności kuchennych można znacznie usprawnić, stosując sprytne triki i nietypowe środki czyszczące.
1. Sięgnij po sodę. W bardzo pojemnym (10 l) garnku zagrzej wodę. Stopniowo dodawaj do niej sodę (po 1 łyżce, w sumie 1/2 szklanki). Gdy będzie bardzo gorąca, przelej roztwór do miski i zanurz w nim filtr. Kiedy woda wystygnie, spłucz go.
2. Tłuszcz zwalcz tłuszczem. Wyjmij filtry z okapu i ułóż je np. na dnie wanny. Następnie przetrzyj je zmywakiem zwilżonym dowolnym olejem. Bardzo brudne można dodatkowo przykryć ściereczką zmoczoną wrzątkiem. Po kwadransie wytrzyj ręcznikiem papierowym.
3. Użyj płynu do naczyń. Nie rozcieńczaj go, tylko nanieś na gąbkę i nią przetrzyj filtry. Zostaw na kwadrans, spłucz gorącą wodą.