Usuwamy pestycydy

Aby skutecznie pozbyć się ich z owoców i warzyw, zastosujmy zasadę trzech kroków. Najpierw przez trzy minuty myjemy owoce i warzywa w wodzie z odczynem kwaśnym.

Jak pozbyć się trujących substancji z warzyw i owoców?
Jak pozbyć się trujących substancji z warzyw i owoców?123RF/PICSEL

Do litra wody dodajemy 3 łyżki kwasku cytrynowego lub pół szklanki dowolnego octu.

Kolejny krok to zanurzenie warzyw i owoców w wodzie o odczynie alkalicznym, czyli silnie zasadowym: do litra wody dodajemy czubatą łyżkę sody oczyszczonej.

Po trzech minutach przechodzimy do trzeciego, ostatniego kroku: dokładnie płuczemy nasze produkty pod strumieniem letniej wody.

Zobacz więcej!

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas