Wyrzucanie jedzenia? Nigdy więcej!

Nikt nie lubi marnować jedzenia. Za każdym razem, gdy zdarza nam się coś wyrzucić, obiecujemy sobie, że to ostatni raz... aż do następnego razu. Oczywistym sposobem na uniknięcie kolejnej wpadki jest rozważne planowanie zakupów. Jakie jeszcze nawyki pomogą nam uchronić się od marnowania żywności?

Nowoczesna lodówka – inwestycja warta rozważenia

Reklama

Dostępne dziś modele lodówek często są wyposażone w nowoczesne technologie chłodzenia, umożliwiające niezależne zasilanie komór chłodziarki i zamrażarki. Możliwość precyzyjnego sterowania temperaturą oraz niezależne wentylatory gwarantują odpowiedni poziom wilgotności w danej komorze. Przekłada się to na optymalne warunki przechowywania szybko psujących się produktów oraz dłuższe zachowanie ich świeżości. W sklepach internetowych i na stronach producentów (sklepsamsung.pl; master-cook.pl; bosh-home.pl) bez wychodzenia z domu możesz porównać funkcje chłodziarek i dobrać model najlepiej dostosowany do twoich potrzeb.

Trzymaj łatwo psujące się produkty na poziomie wzroku

Oczywiście, każdy poradnik pod tytułem „Jak układać jedzenie w lodówce” zaleci trzymanie warzyw w dolnej szufladzie zazwyczaj do tego przeznaczonej. Logika podpowiada jednak, że samotnie leżąca na dnie lodówki brukselka jest o wiele bardziej podatna na zapomnienie niż ta trzymana na poziomie wzroku. Budowa nowoczesnych lodówek dostępnych na rynku często umożliwia użytkownikowi  zaaranżowanie przestrzeni wedle własnych potrzeb. Ciekawym pomysłem są wyciągane półki mogące pełnić funkcję tacy, półki w kształcie litery „z” (na przykład lodówka Samsung RSH-5 ZLBG) czy wreszcie składane półki, które pozwalają na modyfikowanie dostępnej przestrzeni (Samsung RSH-5 ZLBG, LG GBB530NSQFE). 

Kuchnia jak sprawnie działający magazyn

FIFO to zasada znana nie tylko w gastronomii, ale w każdej działalności wymagającej kontrolowania stanów magazynowych. Nazwa pochodzi od angielskiego „first in, first out”, co oznacza w skrócie, że pierwszeństwo wyjścia z magazynu ma produkt najdłużej będący na stanie. W swojej kuchni możesz łatwo przestrzegać tej zasady tworząc listę produktów, którą masz w lodówce i wykreślając z niej zjedzone produkty. Pomoże ci to stworzyć listę zakupów i uniknąć dublowania produktów w lodówce podczas zakupów „z przyzwyczajenia”. 

Zamrażaj!

Kiedy nie jesteś pewna, czy zdążysz zużyć dany produkt – nie ryzykuj! Zamrozić można niemal wszystko, nawet zupy czy najmniejszą ilość sosu. Małe, zamrożone porcje mogą okazać się zbawienne, gdy po powrocie z wakacji w lodówce znajdziesz jedynie światło. Jeśli masz sporo warzyw, wrzuć je wszystkie do garnka i przyrządź  domowe bulionetki warzywne. Zamrożone w silikonowych foremkach będą świetną bazą do sosów. 

Dobra lodówka to podstawa

 Jeśli akurat jesteś na etapie poszukiwań nowej lodówki, rozważny wybór modelu może ci ułatwić zadanie. W ofercie wielu producentów (sklepsamsung.pl; beko.pl) znajdziesz nowoczesne rozwiązania, na przykład pozwalające na podzielenie lodówki na strefy: system Cool Select Zone w lodówkach Samsung  (na przykład: lodówka Samsung RB31FERNBSA), czyli niezależna komora, która funkcjonuje jak lodówka w lodówce. Podobny system komór wielofunkcyjnych znajdziesz w modelach oferowanych przez Beko (na przykład Beko GNE 134631X). Ciekawostką jest gwarantowane przez Beko ciągłe przeprowadzanie procesu fotosyntezy, dzięki użyciu niebieskiego światła. Zapewnia to świeżość i zachowanie najwyższych wartości odżywczych warzyw i owoców. W wyborze lodówki bądź kreatywna i szukaj inspiracji na forach, blogach i sklepach internetowych. 


Dowiedz się więcej na temat: lodówka | żywność

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje