Pomysły na śniadania w diecie oczyszczającej owocowo- warzywnej

Dieta warzywno-owocowa to doskonały pomysł na detoks przed wiosną. Dzięki niej mamy możliwość pozbycia się z organizmu toksyn, wspieramy też naturalną odporność. To niezwykle ważne działanie w okresie wzmożonych infekcji. Od czego warto zacząć dzień będąc na diecie owocowo-warzywnej? Oto kilka pomysłów na dobre śniadania.

article cover
.

Sok z marchewki, jabłek i selera

.

Jabłka i marchewkę umyj i - jeśli są zbyt duże - ewentualnie pokrój na mniejsze kawałki. Połam selera i wraz z marchewką i jabłkami wyciśnij w wyciskarce wolnoobrotowej. Dzięki zastosowaniu tego urządzenia masz pewność, że wykorzystujesz aż 80 procent miąższu owoców i warzyw! Podawaj w szklankach. Przygotowana ilość powinna wystarczyć na 4 porcje soku.

Duszone buraki na ciepło

.

Umyj dokładnie buraki, następnie ugotuj je bez wcześniejszego obierania (zachowają zdrowotne właściwości). Gotujemy je do miękkości, maksymalnie 1,5 godziny. Wystudzone buraki pokrój w naczyniu blendera lub na tarce o drobnych oczkach. Duś w garnku pod przykryciem przez kilkanaście minut (dolewaj wody, by nie przywarły). Przypraw solą i pieprzem, podawaj ciepłe.

Sałatka z sałaty masłowej, pora, jabłka i kiszonych ogórków

.

Od sałaty oddziel zielone liście, umyj i wrzuć je do miski. Umytego pora osusz i pokrój w półtalarki, następnie sparz wrzątkiem. Odsączone ogórki kiszone oraz umyte i wydrążone jabłko pokrój w drobną kostkę. Wszystkie pokrojone składniki umieść w misce z sałatą, dodaj odrobinę pieprzu i soli. Całość możesz przyozdobić natką pietruszki.

Ta dieta to hit. Dołącz do wyzwania!.

Koktajl z papryki, jabłka, grejpfruta i bazylii

.

Z papryk i jabłek usuń gniazda nasienne i pokrój w drobniejsze części. Obierz grejpfruty, pozbądź się białej błony i podziel na mniejsze kawałki. Wszystko wrzuć do wyciskarki wolnoobrotowej (owoce najlepiej przemieszaj z listkami bazylii). Do gotowego soku dodaj odrobinę soku z cytryny, jeśli całość jest zbyt gęsta - możesz rozrzedzić ją połową szklanki wody.

Surówka z marchewki z cytrusami

.

Marchewki obierz, umyj i za pomocą narzędzia Philips Zoodler przygotuj wstążki o grubości 6mm. Wytrzymały silnik urządzenia o mocy 800 W bez problemu rozdrobni nawet najtwardsze warzywa. Innowacyjny blender wyposażono w trzy tarcze, które pozwolą ci stworzyć aż trzy rodzaje spiralek: spaghetti, sprężynki i wstążki. Jeśli więc wolisz grubsze kawałki - wybierz inną nakładkę. Obierz pomarańczę, cytrynę i czerwonego grejpfruta, pozbądź się białych błon i pokrój w małe kawałeczki. Całość wymieszaj i odsącz.

Zielony koktajl ze szpinaku, selera i jabłka

.

Natkę selera połam na mniejsze kawałki. Umyj i obierz jabłka, usuń gniazda nasienne. Wyciśnij sok z połówki cytryny. W kielichu blendera próżniowego umieść drobno skrojone selera i jabłka, wlej odrobinę wody i trochę soku z cytryny, wrzuć szpinak. Zmiksuj wszystkie składniki za pomocą funkcji "próżniowe miksowanie koktajli".

Sok z jabłka, ogórka, imbiru i jarmużu

.

Jabłka umyj i pokrój, usuń gniazda nasienne. Obierz ogórka i imbir. Do misy blendera wrzucaj jabłka, limonki, jarmuż, a także imbir i ogórka, na koniec dorzuć kolendrę. Zblenduj całość na gładką masę. Jeśli płyn jest zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę wody i ponownie zblendować.

Artykuł powstał we współpracy z marką Philips.

.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas