3 proste sposoby na poprawę odporności

​Jesień to czas, gdy nasz organizm wystawiany jest na szczególną próbę. Jak zwiększyć odporność na infekcje i lepiej przetrwać jesienne słoty?

Włącz do diety więcej warzyw i owoców
Włącz do diety więcej warzyw i owoców123RF/PICSEL

Aby zapewnić organizmowi komfortowe warunki do przetrwania jesiennych chłodów należy przestrzegać kilku prostych zasad.

Używki na bok

Nic tak nie osłabia odporności, jak wszelkiego rodzaju używki. Dlatego jesienią lepiej jest odstawić na bok alkohol i ograniczyć palenie papierosów. Również kawa nie jest naszym sprzymierzeńcem, bo wypłukuje z organizmu witaminę C i cenne mikroelementy.

Sen

Nie od dziś wiadomo, że do poprawnego funkcjonowania organizm potrzebuje co najmniej 8 godzin snu na dobę. Dlatego wieczorem warto odpuścić sobie kolejny odcinek serialu i złapać odrobinę więcej snu.

Odpoczynek jest niezwykle ważny, dlatego też warto postarać się, aby nie zabierać do domu pracy i unikać niepotrzebnego stresu.

Dieta

W okresie jesiennym koniecznie trzeba uzupełnić dietę o warzywa i owoce. Szczególnie wartościowe są te z dużą zawartością witamin A, C i E, czyli marchew, szpinak, brokuły, pomidory, papryka czy cytrusy.

Warto włączyć do jedzenia jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii. To one skutecznie pobudzą białe krwinki do działania i poprawią naszą odporność.

Domowe chipsy - z cukinii!Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas