"Polska cytryna" to nasz narodowy skarb. Naturalny sposób na cukrzycę i cholesterol
Oprac.: Magdalena Kowalska
Berberys zwyczajny to nie tylko piękny krzew ozdobny, ale też roślina o wielu leczniczych właściwościach. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, wspiera pracę wątroby, stymuluje odporność i obniża poziom złego cholesterolu. Badania potwierdzają, że substancje bioaktywne znajdujące się w berberysie zmniejszają ryzyko cukrzycy i insulinooporności. Poznaj przepisy na konfitury, kompot czy herbatę z tej cennej rośliny, zwanej często "polską cytryną".
Jak wygląda berberys zwyczajny?
Berberys zwyczajny to krzew osiągający do 3 metrów wysokości. W Polsce często wykorzystuje się go do tworzenia żywopłotów. Pędy pokryte są cierniami. W maju i czerwcu kwitnie na żółto, a kwiaty wydzielają intensywny przyjemny zapach. We wrześniu na krzewach pojawiają się twarde, owalne czerwone owoce o cierpkim i kwaśnym smaku. Do celów leczniczych zbiera się je, zanim w pełni dojrzeją (sierpień, początek września). Surowcem zielarskim są owoce, korzeń, kora i liście berberysu, jednak obecnie, aby nie uszkadzać całej rośliny, pozyskuje się głównie owoce i liście.
Zobacz również:
Właściwości berberysu
Głównymi substancjami leczniczymi berberysu są berberyna i kryptopina. Wykazują one silne właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i żółciopędne. Berberys zawiera też inne alkaloidy, a także polifenole, witaminy C i E, garbniki, kwasy organiczne i flawonoidy. Dzięki temu berberys polecany jest sercowcom: obniża ciśnienie tętnicze krwi, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, spowalnia wchłanianie się tłuszczów do organizmu i zmniejsza poziom złego cholesterolu. Chroni w ten sposób przed miażdżycą i innymi chorobami serca.
Berberys może być również wsparciem w profilaktyce i leczeniu cukrzycy. Opóźnia wchłanianie cukrów z jelit, chroni przed skokami glukozy we krwi i zwiększa wrażliwość komórek ciała na insulinę.
Napary z liści berberysu łagodzą problemy trawienne. Zmniejszają bóle żołądka i uczucie przepełnienia. Zwiększają wydzielanie żółci i ułatwiają trawienie tłuszczów. Wspomagają także pracę wątroby. Napary z berberysu dobrze wpływają też na układ nerwowy - niwelują stres, poprawiają pamięć i koncentrację, ułatwiają zasypianie. Wzmacniają też odporność i łagodzą objawy przeziębienia.
Berberys świetnie wpływa również na kondycję skóry. Zwalcza stany zapalne (pomaga rozprawić się nawet z gronkowcem złocistym), łagodzi podrażnienia, trądzik i przebarwienia. Wstępne badania dają też nadzieję na wykorzystanie berberysu w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych.
Zastosowanie berberysu
Napar z berberysu
Łyżkę suszonych owoców berberysu wystarczy zalać wrzątkiem (250 ml) i zaparzać pod przykryciem przez 15 minut.
Odwar z owoców berberysu
Łyżkę rozdrobnionych suszonych owoców należy zalać wrzątkiem i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie płyn trzeba przecedzić i ostudzić. Odwar można pić 2-3 razy dziennie w niewielkich ilościach (¼ szklanki), najlepiej po posiłku.
Konfitura z owoców berberysu
Konfitura ma kwaskowy smak i idealnie dodaje się jako dodatek do ciast, lodów czy deserów. Jest prosta w wykonaniu
Składniki:
- 1 kg owoców berberysu,
- 1 kg cukru,
- 1 litr wody .
Wodę z cukrem należy zagotować. Owoce trzeba umyć i obrać z szypułek, a następnie dodać do gotującej się wody i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Po ostygnięciu owoce należy przetrzeć przez sito, dodać z powrotem do syropu i odparować większość wody. Konfiturę przełożyć do małych słoiczków i pasteryzować w piekarniku przez 20 minut.
Owoców berberysu nie powinno się spożywać w zbyt dużych ilościach ze względu na niewielką zawartość toksycznych substancji.
Zrób napar z najzdrowszych owoców świata. Poprawia krążenie, przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie
Źródło:
Wojciechowska I.: Berberys pospolity- roślina ozdobna i lecznicza. Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych 2017, 3