Poczujesz się, jak u babci. Tradycyjne, polskie zupy rozgrzeją i nasycą
Oprac.: Agnieszka Kasprzyk
Tradycyjne, polskie zupy to dobry sposób na jesienne chłody i zimowe mrozy. Nie tylko rozgrzeją, ale nasycą na długo i dostarczą niezbędnych witamin. Przy okazji przypomni ci się klimat babcinych obiadów, które przywołają wspomnienia z dzieciństwa. Poznaj cztery przepisy na tradycyjne, polskie zupy i zadbaj o zdrowie swoje i rodziny.
Każda babcia miała swoje popisowe zupy, które przygotowywała w wyjątkowy sposób. Czasem o ich smaku decydował jeden składnik. Dziś przedstawiamy cztery przepisy na tradycyjne, polskie zupy, które rozgrzeją i dadzą poczucie sytości. W chłodnym, jesiennym czasie dostarczą tobie i twojej rodzinie porcję białka i witamin.
Spis treści:
Kapuśniak: tradycyjna, polska zupa z witaminą C
Jesienią i zimą trudno o świeże warzywa i owoce. Warto więc sięgnąć po kiszonki. Kiszona kapusta to prawdziwa bomba witaminowa: zawiera witaminę C, K i bakterie probiotyczne. Wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i reguluje poziom cukru we krwi. Kapuśniak z babcinego przepisu jest więc nie tylko smaczny, ale wspiera nasze zdrowie, co jesienią ma niebagatelne znaczenie.
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych,
- 50 g wędzonego boczku lub kiełbasy,
- 2 szklanki kiszonej kapusty,
- 3 ziemniaki,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- 1/4 selera,
- 1 cebula,
- natka pietruszki,
- 1 liść laurowy,
- 2-3 ziela angielskie,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- sól i pieprz,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka mąki.
Przygotowanie:
- Zalej pocięte żeberka litrem wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i przeciętą na pół cebulę.
- Gotuj przez 40 minut na małym ogniu, możesz przy tym ściągać szumowiny lub nie, pamiętając, że to ścięte białko zwierzęce.
- Wszystkie warzywa, oprócz ziemniaków i kapusty obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy.
- Po pół godziny dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kolejnych 10 minutach poszatkowaną kapustę. Wcześniej możesz ją opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna.
- Dorzuć majeranek i kminek i gotuj całość przez 20 minut.
- W tym czasie pokrój boczek w kostkę i przyrumień go na patelni na oleju.
- Boczek dodaj do zupy, a na pozostały na patelni tłuszcz wrzuć mąkę, podgrzej ją, a następnie stopniowo dodawaj do niej wywaru, mieszając całość łyżką.
- Dodaj całość do zupy i gotuj przez 5 minut, doprawiając kapuśniak solą i pieprzem.
Tradycyjny, polski żurek: zupa dla głodomorów
Tradycyjny, polski żurek na zakwasie dostarczy organizmowi witaminy B oraz probiotyków. Tym samym wzmocni nasz układ nerwowy i odporność. Początki tej zupy sięgają XV wieku, kiedy zakwas był bazą dla wielu zup. Dziś żurek to dla nas pyszna zupa pachnąca majerankiem, czosnkiem i białą kiełbasą. Nie każdy wie, że jedzenie żurku wspomaga pracę jelit, dlatego warto go jeść nie tylko w Wielkanoc.
Składniki:
- 2 litry bulionu,
- 500 ml zakwasu żytniego,
- cztery surowe białe kiełbasy,
- 200 g boczku,
- 1 cebula,
- 2 łyżeczki chrzanu,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki śmietany 30 proc.,
- 1 łyżka majeranku,
- sól i pieprz do smaku,
- 3 łyżki śmietany 30 proc.,
- jajka na twardo.
Przygotowanie:
- Podgrzej bulion, a w tym czasie pokrój w kostkę boczek i podsmaż na patelni, a kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodaj poszatkowaną cebulę.
- Całość przyrumień i dodaj do podgrzanego bulionu, dorzucając białą kiełbasę w całości.
- Gotuj wszystko na małym ogniu przez pół godziny, po czym dolej do zupy zakwas.
- Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, chrzan i majeranek.
- Po kilku minutach śmietaną zahartuj gorącym żurkiem i dodaj do zupy.
Przed podaniem kiełbasę pokrój w plastry, dodaj na talerze połówki ugotowanych na twardo jajek.
Krupnik: zupa z kaszą nasyci na długo
Krupnik to jedna ze staropolskich, tradycyjnych zup, jadanych od stuleci. Zawartość kaszy sprawia, że danie jest nie tylko pożywne, ale i zdrowe. Obniża poziom złego cholesterolu, dostarcza cynku i potasu oraz spore porcje błonnika. Kasza w krupniku sprawia, że zupa jest nieco kleista, co czyni ją łagodną dla żołądka.
Składniki:
- 2 l wody,
- 1 duże udko z kurczaka,
- 5 ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- por,
- 1/2 selera,
- garść liści lubczyku,
- koperek,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 listki laurowe,
- 4 płaskie łyżki kaszy (jęczmiennej perłowej, pęczaku lub mieszankę kaszy z ryżem)
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie śmietana.
Przygotowanie:
- Mięso zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk i gotuj na małym ogniu przez pół godziny.
- Następnie dodaj do wywaru kaszę i gotuj przez 10 minut.
- W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i resztę warzyw, dodaj do zupy.
- Gotuj jeszcze przez 20 minut.
- Wyjmij z zupy mięso, oddziel od kości i dodaj do zupy.
- Możesz ją zabielić wcześniej zahartowaną śmietaną.
Tradycyjna, polska zupa ogórkowa: porcja witamin młodości
Lekko kwaśna zupa ogórkowa również wpisuje się w polską kuchnię tradycyjną. O jej jakości decydują ogórki, najlepiej przygotowane z własnego przepisu - takie dodawały nasze babcie. Dzięki tej kiszonce ogórkowa zawiera dużo magnezu i potasu, co wspiera nasze serce i układ nerwowy. Witaminy A, E, C i K wzmacniają naszą odporność i opóźniają procesy starzenia. Antyoksydanty działają na nasz organizm oczyszczająco, a błonnik pokarmowy sprawia, że nie odczuwamy głodu jeszcze długo po zjedzeniu zupy ogórkowej.
Składniki:
- 7 ogórków kiszonych,
- ćwiartka kurczaka,
- 2 litry wody,
- 4 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- pół selera,
- koperek,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz,
- śmietana 18 proc.
Przygotowanie:
- Kurczaka zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez pół godziny.
- Warzywa obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj przez kwadrans.
- W tym czasie zetrzyj na tarce ogórki kiszone i dodaj do zupy, kiedy warzywa będą już miękkie.
- Dopraw solą i pieprzem, dodaj zahartowaną śmietanę.
Zupę ogórkową podawaj posypaną koperkiem.
Czytaj też: Kulinarne wspomnienie beztroskich wakacji na wsi. Z tym przepisem zupa szczawiowa wyjdzie doskonała