Poczujesz się, jak u babci. Tradycyjne, polskie zupy rozgrzeją i nasycą

Oprac.: Agnieszka Kasprzyk

Tradycyjne, polskie zupy to dobry sposób na jesienne chłody i zimowe mrozy. Nie tylko rozgrzeją, ale nasycą na długo i dostarczą niezbędnych witamin. Przy okazji przypomni ci się klimat babcinych obiadów, które przywołają wspomnienia z dzieciństwa. Poznaj cztery przepisy na tradycyjne, polskie zupy i zadbaj o zdrowie swoje i rodziny.

Tradycyjne polskie zupy są zdrowe i sycące
Tradycyjne polskie zupy są zdrowe i sycące123RF/PICSEL

Każda babcia miała swoje popisowe zupy, które przygotowywała w wyjątkowy sposób. Czasem o ich smaku decydował jeden składnik. Dziś przedstawiamy cztery przepisy na tradycyjne, polskie zupy, które rozgrzeją i dadzą poczucie sytości. W chłodnym, jesiennym czasie dostarczą tobie i twojej rodzinie porcję białka i witamin.

Kapuśniak: tradycyjna, polska zupa z witaminą C

Jesienią i zimą trudno o świeże warzywa i owoce. Warto więc sięgnąć po kiszonki. Kiszona kapusta to prawdziwa bomba witaminowa: zawiera witaminę C, K i bakterie probiotyczne. Wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i reguluje poziom cukru we krwi. Kapuśniak z babcinego przepisu jest więc nie tylko smaczny, ale wspiera nasze zdrowie, co jesienią ma niebagatelne znaczenie.

Kapuśniak - pożywny i bardzo sycący
Kapuśniak - pożywny i bardzo sycący123RF/PICSEL

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 50 g wędzonego boczku lub kiełbasy,
  • 2 szklanki kiszonej kapusty,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 marchew, 
  • 1 pietruszka, 
  • 1/4 selera,
  • 1 cebula,
  • natka pietruszki, 
  • 1 liść laurowy,
  • 2-3 ziela angielskie, 
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku, 
  • sól i pieprz,  
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka mąki. 

Przygotowanie:

  1. Zalej pocięte żeberka litrem wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i przeciętą na pół cebulę. 
  2. Gotuj przez 40 minut na małym ogniu, możesz przy tym ściągać szumowiny lub nie, pamiętając, że to ścięte białko zwierzęce. 
  3. Wszystkie warzywa, oprócz ziemniaków i kapusty obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy. 
  4. Po pół godziny dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kolejnych 10 minutach poszatkowaną kapustę. Wcześniej możesz ją opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. 
  5. Dorzuć majeranek i kminek i gotuj całość przez 20 minut. 
  6. W tym czasie pokrój boczek w kostkę i przyrumień go na patelni na oleju. 
  7. Boczek dodaj do zupy, a na pozostały na patelni tłuszcz wrzuć mąkę, podgrzej ją, a następnie stopniowo dodawaj do niej wywaru, mieszając całość łyżką. 
  8. Dodaj całość do zupy i gotuj przez 5 minut, doprawiając kapuśniak solą i pieprzem.  

Tradycyjny, polski żurek: zupa dla głodomorów

Tradycyjny, polski żurek na zakwasie dostarczy organizmowi witaminy B oraz probiotyków. Tym samym wzmocni nasz układ nerwowy i odporność. Początki tej zupy sięgają XV wieku, kiedy zakwas był bazą dla wielu zup. Dziś żurek to dla nas pyszna zupa pachnąca majerankiem, czosnkiem i białą kiełbasą. Nie każdy wie, że jedzenie żurku wspomaga pracę jelit, dlatego warto go jeść nie tylko w Wielkanoc.

Żurek
Żurek123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 litry bulionu,
  • 500 ml zakwasu żytniego, 
  • cztery surowe białe kiełbasy,  
  • 200 g boczku, 
  • 1 cebula, 
  • 2 łyżeczki chrzanu, 
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki śmietany 30 proc., 
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku, 
  • 3 łyżki śmietany 30 proc., 
  • jajka na twardo.  

Przygotowanie:

  1. Podgrzej bulion, a w tym czasie pokrój w kostkę boczek i podsmaż na patelni, a kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodaj poszatkowaną cebulę. 
  2. Całość przyrumień i dodaj do podgrzanego bulionu, dorzucając białą kiełbasę w całości. 
  3. Gotuj wszystko na małym ogniu przez pół godziny, po czym dolej do zupy zakwas. 
  4. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, chrzan i majeranek. 
  5. Po kilku minutach śmietaną zahartuj gorącym żurkiem i dodaj do zupy. 

Przed podaniem kiełbasę pokrój w plastry, dodaj na talerze połówki ugotowanych na twardo jajek.

Krupnik: zupa z kaszą nasyci na długo

Krupnik to jedna ze staropolskich, tradycyjnych zup, jadanych od stuleci. Zawartość kaszy sprawia, że danie jest nie tylko pożywne, ale i zdrowe. Obniża poziom złego cholesterolu, dostarcza cynku i potasu oraz spore porcje błonnika. Kasza w krupniku sprawia, że zupa jest nieco kleista, co czyni ją łagodną dla żołądka.

Krupnik
Krupnik123RF/PICSEL

Składniki:  

  • 2 l wody,
  • 1 duże udko z kurczaka, 
  • 5 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,  
  • por,
  • 1/2 selera, 
  • garść liści lubczyku, 
  • koperek,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe, 
  • 4 płaskie łyżki kaszy (jęczmiennej perłowej, pęczaku lub mieszankę kaszy z ryżem) 
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie śmietana. 

Przygotowanie: 

  1. Mięso zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk i gotuj na małym ogniu przez pół godziny.
  2. Następnie dodaj do wywaru kaszę i gotuj przez 10 minut. 
  3. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i resztę warzyw, dodaj do zupy. 
  4. Gotuj jeszcze przez 20 minut. 
  5. Wyjmij z zupy mięso, oddziel od kości i dodaj do zupy. 
  6. Możesz ją zabielić wcześniej zahartowaną śmietaną.  

Tradycyjna, polska zupa ogórkowa: porcja witamin młodości

Lekko kwaśna zupa ogórkowa również wpisuje się w polską kuchnię tradycyjną. O jej jakości decydują ogórki, najlepiej przygotowane z własnego przepisu - takie dodawały nasze babcie. Dzięki tej kiszonce ogórkowa zawiera dużo magnezu i potasu, co wspiera nasze serce i układ nerwowy. Witaminy A, E, C i K wzmacniają naszą odporność i opóźniają procesy starzenia. Antyoksydanty działają na nasz organizm oczyszczająco, a błonnik pokarmowy sprawia, że nie odczuwamy głodu jeszcze długo po zjedzeniu zupy ogórkowej.

Zupa ogórkowa jest pełna witamin.
Zupa ogórkowa jest pełna witamin.Picsel123RF/PICSEL

Składniki:

  • 7 ogórków kiszonych,
  • ćwiartka kurczaka, 
  • 2 litry wody,  
  • 4 ziemniaki, 
  • 2 marchewki, 
  • 1 pietruszka, 
  • pół selera, 
  • koperek, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz, 
  • śmietana 18 proc.  

Przygotowanie: 

  1. Kurczaka zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez pół godziny. 
  2. Warzywa obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj przez kwadrans. 
  3. W tym czasie zetrzyj na tarce ogórki kiszone i dodaj do zupy, kiedy warzywa będą już miękkie. 
  4. Dopraw solą i pieprzem, dodaj zahartowaną śmietanę. 

Zupę ogórkową podawaj posypaną koperkiem.

Jesienny bukiet z kwiatów i liści. Zrobisz go w 10 minutPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas