Aby uniknąć infekcji, jedz produkty bogate w cynk
Poprawia pamięć oraz kondycję skóry, wpływa na przyswajanie witamin, zapobiega demencji. Cynk odgrywa w naszym organizmie niebagatelną rolę.
Do wielu korzyści, jakie zapewni nam dieta wzbogacona o zawierające cynk produkty, należy także wzmocnienie odporności. Ta zaś jest szczególnie istotna w dobie pandemii.
Choć w ludzkim organizmie znajdują się śladowe ilości cynku, odgrywa on bardzo ważną rolę w jego prawidłowym funkcjonowaniu. Ten niepozorny mikroelement bierze udział w wielu kluczowych dla zdrowia procesach.
Uczestniczy on w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek, poprawia pamięć i koncentrację, zapobiega demencji, wzmacnia również włosy, paznokcie oraz skórę, chroniąc komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.
Wszechstronne działanie cynku obejmuje także wsparcie systemu odpornościowego, co w związku z pandemią czyni z niego obecnie jeden z najważniejszych pierwiastków i składników naszej diety.
Już w latach 70. XX wieku naukowcy z National Academy of Sciences uznali cynk za fundamentalny składnik metabolizmu komórkowego. Po latach dowiedziono w licznych badaniach, że jego korzystny wpływ na ludzkie zdrowie przejawia się m.in. we wzmocnieniu odporności.
***Zobacz także***
Uczeni z Wayne State University School of Medicine w oparciu o wyniki przeprowadzonego w 2013 roku badania stwierdzili, że niewystarczająca ilość cynku w pożywieniu skutkuje poważnym osłabieniem odporności.
Z kolei naukowcy z University of Michigan ustalili, że cynk nie tylko zapobiega przeziębieniom i grypie, ale także łagodzi objawy infekcji i skraca jej czas trwania o około trzy dni.
Poza osłabieniem, wypadaniem włosów czy pogorszeniem stanu cery, niedobory cynku mogą zatem skutkować również większym ryzykiem infekcji. Aby temu zapobiec, warto wzbogacić swój jadłospis o zawierające cynk produkty.
Należą do nich m.in. małże, ostrygi, czerwone mięso, jajka, orzechy, warzywa strączkowe, pełnoziarniste produkty zbożowe, pestki dyni i słonecznika, czosnek oraz kakao.
Pamiętajmy, że dziś, w dobie pandemii, zdrowa i zbilansowana dieta jest ważniejsza niż kiedykolwiek. Dbajmy zatem o to, by w naszym menu znalazły się produkty bogate w witaminy i minerały. Nie rezygnujmy ze świeżych warzyw, owoców oraz zdrowych tłuszczów roślinnych.
***Zobacz także***