Mikstury podnoszące odporność

Zawartość babcinej apteczki to specyfiki ponadczasowe, nie straciły nic ze swoich właściwości – warto je przyrządzić i pić, także profilaktycznie, by skutecznie wzmacniać odporność organizmu.

Domowe mikstury na bazie miodu i cytryny to naturalne wsparcie odporności
Domowe mikstury na bazie miodu i cytryny to naturalne wsparcie odporności123RF/PICSEL

Klasyka gatunku - miód i cytryna

1. Ząbki czosnku obieramy, oczyszczamy i przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno. Odstawiamy. 

2. W czystym słoiczku po dżemie umieszczamy sześć łyżek miodu, dolewamy przegotowaną wodę (powinna być ciepła, ale nie gorąca) - do połowy wysokości słoika. Dodajemy ząbki czosnku i sok wyciśnięty z dwóch cytryn.

Dawkowanie:

Dzieci, profilaktycznie - jedna łyżka stołowa dziennie, dorośli - dwie łyżki.

W przypadku infekcji podwajamy dawkę. 

Syrop z buraka

Syrop mogą spożywać kobiety w ciąży i dzieci, które ukończyły już pierwszy rok życia
Syrop mogą spożywać kobiety w ciąży i dzieci, które ukończyły już pierwszy rok życia123RF/PICSEL

1. Umytego i obranego buraka kroimy drobno, umieszczamy w miseczce, a następnie zasypujemy czterema łyżkami cukru. Warzywo odstawiamy na cały dzień, aby oddało sok. 

2. Otrzymany syrop przelewamy przez sitko i przechowujemy w buteleczce z daleka od źródeł światła. Innym sposobem na otrzymanie syropu jest zblednowanie surowego, pokrojonego buraka z dodatkiem miodu. 

Dawkowanie: w przypadku kaszlu u osoby dorosłej w zależności od potrzeb, najczęściej poleca się zażywanie jednej łyżki co dwie godziny. Stosując profilaktycznie nie przekraczać czterech-pięciu łyżek na dobę, dzieciom podajemy połowę dawki osoby dorosłej.

Pomarańcza z imbirem

Smoothie zadziała na organizm mobilizująco i pomoże uodpornić się na wirusy
Smoothie zadziała na organizm mobilizująco i pomoże uodpornić się na wirusy123RF/PICSEL

1. Ząbek czosnku obieramy, oczyszczamy, rozgniatamy lub kroimy drobno, odstawiamy.

2. Imbir obieramy, podobnie postępujemy z cytryną i pomarańczą, pozbywamy się z nich pestek i nadmiaru białych włókien.

3. W naczyniu blendera umieszczamy przygotowane owoce, imbir, rozgnieciony ząbek czosnku oraz dwie łyżki miodu. Doprawiamy całość szczyptą pieprzu i blendujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. 

Woda z dodatkami na dzień dobry

Warto zaczynać dzień od jednej lub dwóch szklanek ciepłej wody z dodatkami
Warto zaczynać dzień od jednej lub dwóch szklanek ciepłej wody z dodatkami123RF/PICSEL

1. Zagotowujemy wodę, pozostawiamy do ostygnięcia, napój ma być ciepły, ale nie zalewamy dodatków wrzątkiem.

2. Kroimy w plasterki cytrynę i imbir, umieszczamy je w szklance, dodajemy szczyptę kurkumy.

Tak przygotowany napój wypijamy codziennie rano na czczo. 

Wieloskładnikowa herbata rozgrzewająca

Zawiera niemal wszystko, co potrzebne podczas pierwszych objawów przeziębienia
Zawiera niemal wszystko, co potrzebne podczas pierwszych objawów przeziębienia 123RF/PICSEL

1. Zaparzamy herbatę w dzbanku, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

2. Herbatę łączymy ze wszystkimi dodatkami, wypijamy ciepłą.

Herbatka czosnkowa

Ostry, specyficzny smak czosnku łagodzą dodatki
Ostry, specyficzny smak czosnku łagodzą dodatki123RF/PICSEL

1. Pięć ząbków czosnku obieramy, myjemy, przeciskamy przez praskę i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie zalewamy je w filiżance przegotowaną wodą o temperaturze około 70 stopni. 

2. Dodajemy miód i sok z cytryny w ilościach nam odpowiadających.

Dawkowanie: Osoby dorosłe - profilaktycznie warto wypijać tę herbatkę raz dziennie, a w przypadku przeziębienia - dwa razy.

***Zobacz także***

Sproszkowane owoce i warzywa zachowują większość swoich składników odżywczych. Redukcji ulegają tylko niektóre witaminyNewseria Lifestyle/informacja prasowa
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas