Mikstury podnoszące odporność
Zawartość babcinej apteczki to specyfiki ponadczasowe, nie straciły nic ze swoich właściwości – warto je przyrządzić i pić, także profilaktycznie, by skutecznie wzmacniać odporność organizmu.
Klasyka gatunku - miód i cytryna
1. Ząbki czosnku obieramy, oczyszczamy i przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno. Odstawiamy.
2. W czystym słoiczku po dżemie umieszczamy sześć łyżek miodu, dolewamy przegotowaną wodę (powinna być ciepła, ale nie gorąca) - do połowy wysokości słoika. Dodajemy ząbki czosnku i sok wyciśnięty z dwóch cytryn.
Dawkowanie:
Dzieci, profilaktycznie - jedna łyżka stołowa dziennie, dorośli - dwie łyżki.
W przypadku infekcji podwajamy dawkę.
Syrop z buraka
1. Umytego i obranego buraka kroimy drobno, umieszczamy w miseczce, a następnie zasypujemy czterema łyżkami cukru. Warzywo odstawiamy na cały dzień, aby oddało sok.
2. Otrzymany syrop przelewamy przez sitko i przechowujemy w buteleczce z daleka od źródeł światła. Innym sposobem na otrzymanie syropu jest zblednowanie surowego, pokrojonego buraka z dodatkiem miodu.
Dawkowanie: w przypadku kaszlu u osoby dorosłej w zależności od potrzeb, najczęściej poleca się zażywanie jednej łyżki co dwie godziny. Stosując profilaktycznie nie przekraczać czterech-pięciu łyżek na dobę, dzieciom podajemy połowę dawki osoby dorosłej.
Pomarańcza z imbirem
1. Ząbek czosnku obieramy, oczyszczamy, rozgniatamy lub kroimy drobno, odstawiamy.
2. Imbir obieramy, podobnie postępujemy z cytryną i pomarańczą, pozbywamy się z nich pestek i nadmiaru białych włókien.
3. W naczyniu blendera umieszczamy przygotowane owoce, imbir, rozgnieciony ząbek czosnku oraz dwie łyżki miodu. Doprawiamy całość szczyptą pieprzu i blendujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
Woda z dodatkami na dzień dobry
1. Zagotowujemy wodę, pozostawiamy do ostygnięcia, napój ma być ciepły, ale nie zalewamy dodatków wrzątkiem.
2. Kroimy w plasterki cytrynę i imbir, umieszczamy je w szklance, dodajemy szczyptę kurkumy.
Tak przygotowany napój wypijamy codziennie rano na czczo.
Wieloskładnikowa herbata rozgrzewająca
1. Zaparzamy herbatę w dzbanku, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
2. Herbatę łączymy ze wszystkimi dodatkami, wypijamy ciepłą.
Herbatka czosnkowa
1. Pięć ząbków czosnku obieramy, myjemy, przeciskamy przez praskę i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie zalewamy je w filiżance przegotowaną wodą o temperaturze około 70 stopni.
2. Dodajemy miód i sok z cytryny w ilościach nam odpowiadających.
Dawkowanie: Osoby dorosłe - profilaktycznie warto wypijać tę herbatkę raz dziennie, a w przypadku przeziębienia - dwa razy.
***Zobacz także***