Reklama

Reklama

Osiem kroków do zdrowia

Sezon infekcji miał już swoją inaugurację. Zmienna, jesienna aura nie służy zdrowiu. Zanim w popłochu pobiegniemy do apteki skorzystajmy z tego, co oferuje nam natura. Najskuteczniejszym sposobem na wzmocnienie odporności jest mądry sposób odżywiania. Z tego, co zjadamy budują się komórki naszego organizmu. Po co sięgnąć, gdy dopadnie nas jednak przeziębienie? Mamy aż osiem sprawdzonych sposobów.

1.  Sok z buraków

Ma silne działanie alkaliczne, a równowaga kwasowo-zasadowa jest kluczem do zdrowia w każdym aspekcie. Pomaga wzmocnić system immunologiczny. Dla poprawy odporności doskonale sprawdzają się też kiszone buraki i sok z kiszonek. One pomagają przywrócić prawidłową florę jelitową, a to punkt wyjścia do odzyskania pełni sił witalnych.  

2. Kapusta

Okłady z liści kapusty pomagają na stany zapalne, na przykład związane z bólami reumatycznymi, sprawdzają się przy zapaleniu piersi u matek karmiących i są równie skuteczne, gdy dopada nas przeziębieniowy ból głowy i gardła. Jak je przygotować? Liście kapusty wrzucamy na chwilę do wrzątku, a następnie ubijamy je tłuczkiem do kotletów. Tak przygotowane, jeszcze ciepłe liście nakładamy na czoło i gardło, obwiązujemy bawełnianą chustką lub szalikiem i idziemy spać. Rano liście są suche jak papirus, a po bólu gardła i głowy nie ma śladu.    

Reklama

3. Goździki

Mają działanie antyseptyczne, ograniczają stan zapalny i pomagają pozbyć się bólu gardła. Wystarczy je ssać, podobnie jak cukierki.  

4. Chrzan

Pomaga uporać się z katarem i odblokować zatoki, jest skuteczny w usuwaniu wydzieliny, która prowokuje kaszel.  

5. Zielone liście

Obfitują w chlorofil, który ma nieocenione zasługi dla naszego zdrowia. Pomaga, między innymi, w ograniczaniu zasięgu przeziębienia i szybszym wyjściu z choroby. Chlorofil zwiększa dostawę tlenu do wszystkich komórek organizmu. Oczyszcza i wspiera funkcjonowanie układu limfatycznego. Dbając o optymalny transport tlenu, poprawia wydajność systemu immunologicznego. W dobrze dotlenionych komórkach nie ma miejsca dla wirusów i bakterii - zmniejszone są ich szanse na przetrwanie. Nie żałujmy więc sobie natki pietruszki, szpinaku, rukoli i wszystkiego, co nam smakuje, a ma kolor zielony. 


6. Czosnek

Antybiotyk z natury, zdecydowanie warto spożywać go na surowo. Z uwagi na zapach, jaki po sobie zostawia, najkorzystniej zjadać go na kolację. Jeśli zależy nam na szybkim neutralizowaniu oddechu - zjedzmy w tym celu klika listków natki pietruszki i małe jabłko. Czosnek hamuje rozwój bakterii i skutecznie ogranicza rozprzestrzenianie się infekcji wirusowych. Zawarte w nim olejki eteryczne i związki siarkowe pomagają skrócić czas choroby i minimalizować jej objawy.  

7. Imbir

Zmniejsza gorączkę, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i rozgrzewa organizm. Najlepsze działanie przy przeziębieniu osiągniemy dodając kawałki korzenia imbiru do herbaty malinowej, którą wypijemy przed snem.    

8. Napoje    

Pamiętajmy o dużej ilości płynów, a przed pójściem do łóżka wymoczmy nogi w gorącej wodzie z dodatkiem soli, załóżmy skarpety i dajmy sobie odpowiedni czas na sen. To najlepszy z możliwych sposobów na regenerację sił i powrót do formy.

Ewa Koza, mamsmak.com  

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: odporność

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy