Beta–glukany: Pomogą naturalnie obniżyć poziom cholesterolu
Moda na zdrowy styl życia nie przemija. Na troskę o dobre zdrowie składa się kilka czynników – regularne badania, aktywność fizyczna, eliminowanie czynników stresu oraz zbilansowana dieta. Entuzjaści życia w stylu „fit” szukają inspiracji dla stworzenia idealnych warunków, pomagających im cieszyć się dobrą formą przez długie lata.
Dlatego jednym z najbardziej rozsądnych posunięć jest szczególna dbałość o to, czym karmimy - dosłownie i przenośni - nasze ciało. W tym wypadku najlepszą decyzją będzie wybór pożywienia, bogatego w beta-glukany. Czym jest ten tajemniczy składnik zdrowej diety?
Oręż w walce z chorobami i dolegliwościami
Beta-glukan to związek chemiczny z grupy polisacharydów, będący składnikiem błonnika pokarmowego. W zależności od pochodzenia różni się stopniem wpływania na procesy chemiczne, zachodzące w organizmie człowieka. Ocenia się, że im wyższy wskaźnik złożoności beta-glukanu, tym lepiej chroni on nasze zdrowie przed niepożądanymi czynnikami wewnętrznymi i zewnętrznymi.
Wieloletnie badania nad związkiem dowiodły, że jego działanie prozdrowotne jest wszechstronne. Beta-glukan dba przede wszystkim o prawidłową perystaltykę jelit, poprawia metabolizm, oczyszcza organizm ze szkodzących mu substancji. Jedną z najczęściej podkreślanych właściwości substancji jest stymulacja do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, odpowiedzialnego za neutralizowanie zagrożeń dla naszego zdrowia i życia.
Efektem działania związku jest skuteczna ochrona organizmu przed komórkami nowotworowymi, zanieczyszczeniami, wytrącaniem się toksycznych substancji, wpływającymi na funkcjonowanie ważnych narządów wewnętrznych.
Kiedy warto wzbogacić dietę o beta-glukan?
Beta-glukan stosowany jest w przypadku rozpoznania zbyt wysokiego stężenia złego cholesterolu we krwi, w leczeniu cukrzycy, nowotworów, chorób układu krążeniowego i oddechowego. Regularne dostarczanie tego dobroczynnego składnika organizmowi zmniejsza objętość cholesterolu nawet o 7 procent! W doraźnym leczeniu hamuje objawy astmy, działa odkażająco, zabija bakterie i wirusy, znacznie wzmacnia odporność i wspomaga organizm w walce z nawet ciężkimi chorobami.
Polecany jest również osobom, które na co dzień zmagają się z dużym stresem i często odczuwają skutki przemęczenia, jak np. dekoncetracja, drażliwość, zaburzenia zmysłu wzroku.
Beta-glukan to również świetnie rozwiązanie dla wszystkich dbających o urodę i wieczną młodość. Związek wykazuje silne właściwości nawilżające i odbudowujące komórki skóry, hamuje pogłębianie się zmarszczek, działa podobnie jak kwas hialuronowy - skutecznie i naturalnie przywraca tkankom sprężystość oraz przyspiesza gojenie się ran, dlatego często używa się w chirurgii plastrów z zawartością beta-glukanu.
Występowanie beta-glukanu
Gdzie znajduje się najwięcej beta-glukanu w najbardziej przystępnej dla zdrowia formie? Aby dostarczyć organizmowi tego cennego składnika należy przede wszystkim wzbogacić swoja dietę w produkty owsiane - dziś możemy wręcz przebierać w pysznych owsianych ciasteczkach, racuchach, na śniadanie raczyć się tradycyjną owsianką na mleku lub wodzie z dodatkiem otrębów, pestek dyni, słonecznika lub jagód, malin, truskawek czy bananów. Produkty owsiane możemy z powodzeniem przygotować sami w domu lub kupić gotowe przysmaki w sklepach ze zdrową żywnością.
Warto pamiętać, że nie w każdych płatkach lub otrębach owsianych znajduje się odpowiednia ilość beta-glukanu (a żeby te miały realny wpływ na zdrowie, czyli obniżały poziom niezdrowego cholesterolu, należy spożywać ich ok. 3 gramy dziennie). Wybierając produkty owsiane należy sięgać po to, które mają wysoką zawartość błonnika (wtedy zawartość beta-glukany wynosi ok. 6 proc.) - wtedy już 50 gramów płatków dziennie poprawi samopoczucie i stan zdrowia.
Bogactwo substancji sprzyjającej działaniu układu odpornościowego znajdziemy również w grzybach i drożdżach. Najwięcej beta-glukanu występuje w twardniku japońskim, odmianach boczniaków, otrębach owsa, jęczmieniu oraz w życie.