Reklama

Reklama

Smaczna Wielkanoc

Święconka na ciepło. Pomysły na podanie

W Wielką Sobotę wierni udają się do kościoła z koszyczkiem na tradycyjne święcenie pokarmów. Znany już od VIII wieku zwyczaj, w naszym kraju przyjął się około XIV stulecia. Według tradycji wszystko co zostało poświęcone powinno znaleźć się na świątecznym stole.

Warto wiedzieć, że każda z włożonych do wielkanocnego koszyczka rzeczy posiada określoną symbolikę. Sól symbolizuje oczyszczenie, chleb ciało Chrystusa, a chrzan oznacza zwycięstwo nad żalem z powodu Męki Pańskiej. Ale to nie wszystkie produkty, które zanosimy do kościoła. Oprócz tego powinny się tam także znaleźć jajka (symbol odradzającego się życia) oraz baranek z cukru lub chleba (symbol zwycięstwa życia nad śmiercią). Obowiązkowe są także kiełbasa i wędliny. Te mają oznaczać dostatek, płodność i zdrowie. Całość dekoruje się gałązkami bukszpanu i przykrywa białymi serwetkami. Niedzielne śniadanie zwykle jest prawdziwą ucztą. Co można przygotować ze święconki?

Zupa nie tylko na obiad

Reklama

Suto zastawiony stół w Niedzielę Wielkanocną to prawdziwa nagroda po 40 dniach Wielkiego Postu. Tradycyjne Wielkanocne potrawy różnią się w zależności od regionu Polski. I tak w niektórych zakątkach naszego kraju na stołach obok sałatek oraz jajek znaleźć możemy żur. Każda dobra gospodyni wie, że tradycyjny przygotowuje się na zakwasie. Ten z kolei wykonuje się z razowej mąki żytniej, a przyprawia się czosnkiem, zielem angielskim, ziarnami pieprzu i liśćmi laurowymi.

Jednak na zakwasie nie kończy się przygotowanie tej tradycyjnej potrawy. Aby pogłębić smak należy przygotować wywar, na którym ugotujemy zupę. Jeżeli zależy nam na esencjonalnym aromacie warto użyć wędzonych mięs, które znajdowały się w świątecznym koszyczku: szynki oraz boczku. Dania na świątecznym stole mają nawiązywać do tradycji i przypominać smaki dzieciństwa. To też produkty, którymi dzielimy się z najbliższymi. Dlatego warto zwrócić uwagę na skład i wysoką jakość wyrobów. Na rynku możemy znaleźć produkty linii Naturrino. W ich składzie znajdziemy wzmacniaczy smaku, fosforanów i sztucznych konserwantów. Z tego względu wędzony boczek oraz wędzona szynka z tej serii produktów to doskonała baza do mięsnego bulionu.

Do tego tradycyjnego dania nie może zabraknąć obowiązkowych dodatków zaczerpniętych z poświęconego koszyczka. Mięsny smak podkreślą przecież nie tylko odpowiednio dobrane przyprawy, ale także dobra biała kiełbasa oraz jajka. Sięgając po te ostatnie zadbaj o to, aby pochodziły z wolnego wybiegu. Decydując się na zakup w małym gospodarstwie masz pewność, że kury karmione były zdrowymi paszami.

Nie tylko sałatki

Poświęcone w koszyczku jajka można wykorzystać w wielu potrawach, które postawimy w niedzielę na stole. Do czego ich użyć? Przede wszystkim można podać jajka wyłożone na półmisku w asyście majonezu czy domowego sosu tatarskiego. Do dyspozycji mamy także gamę różnego rodzaju sałatek. W repertuarze zawsze jest tradycyjna sałatka warzywna, która nie może obyć się bez dodatku jajek. Ci, którzy są mniej przywiązani do tradycji mogą sięgnąć bo nowoczesne przepisy i przygotować na przykład sałatkę z jajkiem i wędzoną szynką.

Warto także, dla odmiany, podać je na ciepło. Jajka faszerowane z pewnością wzbudzą podziw ze strony rodziny, która zawita do nas w niedzielny poranek. Ugotowane na twardo jajka należy przeciąć bardzo ostrym nożem, tak aby nie pękła skorupka. Białko oraz żółtko należy posiekać (wygodni mogą sięgnąć po maszynkę do mięsa) i wymieszać z zeszkloną na maśle cebulą. Dla chcących uzyskać bardziej wyrazisty smak porada: wraz z cebulą można podsmażyć pieczarki lub pokrojoną w paski szynkę. Powstałą masę wkładamy delikatnie do skorupek. Całość, od strony farszu, należy zamoczyć w rozbełtanym jajku, obtoczyć w bułce i krótko usmażyć na rozgrzanej patelni.

W cieście i z patelni

Pętami białej kiełbasy z koszyczka mogłabyś spokojnie karmić całą rodzinę przez najbliższy tydzień? Wykorzystaj wędlinę nie tylko do żurku. Na śniadanie możesz zaserwować białą kiełbasę zapiekaną w cieście francuskim. To proste danie przygotujesz w 40 minut - 20 z nich to pieczenie w piekarniku, w czasie którego możesz spokojnie zająć się przystrajaniem świątecznego stołu. Pokrój cebulę w piórka i przesmaż ją na patelni, a następnie dodaj pokrojoną białą kiełbasę. Farsz zawiń w ciasto francuskie - kształty, które przygotujesz zależą tylko od twojej fantazji. Przygotowane zawijańce włóż do piekarnika na 20 minut, tak aby się zrumieniły. Zamiast kiełbasy możesz użyć także pasztetu. Także i ten produkt znajdziesz w linii Naturrino - zyskujesz więc gwarancję, że jest to wyrób dobrej jakości i bez dodatku sztucznych składników.

Ktoś w rodzinie nie przepada za pszennym ciastem, ale chętnie rozkoszowałby się smakiem białej kiełbasy? Nic straconego. Możesz przygotować dla nich... Kiełbasę z patelni! Wystarczy, że pokrojoną w piórka cebulkę podsmażysz z przyprawami. Aby podkreślić smak wędliny polecamy wykorzystać te najprostsze: sól, pieprz, liść laurowy. Następnie dodajemy całą kiełbasę i przesmażamy po obu stronach. Zarumieniona, podawana z dodatkiem aromatycznej cebuli z pewnością ucieszy każdego spragnionego mięsnych kąsków po Wielkim Poście.

Artykuł powstał we współpracy z marką Sokołów

materiały promocyjne

Reklama