Reklama

Reklama

Smaczna Wielkanoc

Wędzone wędliny. Do jakich dań można ich użyć?

Święta, wizyta gości czy po prostu zakupy większe, niż planowaliśmy – wielu z nas boryka się z nadprogramowymi zapasami. Często też kupujemy bezrefleksyjnie, a w naszej lodówce gromadzi się coraz więcej niewykorzystanej żywności. Jak ciekawie i z pomysłem wykorzystać kupione przez nas wędliny?

Po pierwsze: nie marnuj

Od marca 2020 r. zaostrzyły się przepisy dotyczące marnowania żywności. Za wyrzucanie jedzenia sprzedawcy mogą zapłacić słoną karę. Mandat w wysokości 10 tysięcy złotych skutecznie zachęca do lepszego gospodarowania produktami tuż po terminie ważności. Takiego narzędzia nie ma jednak w przypadku osób prywatnych. Ile żywności marnujemy w Polsce? Dane podane przez Polski Instytut Ekonomiczny nie nastrajają optymistycznie. W 2018 roku przeciętny Kowalski wyrzucił do śmietnika aż 247 kilogramów jedzenia. W tym roku liczba ta może okazać się jeszcze wyższa, ponieważ aktualna sytuacja w naszym kraju dodatkowo przyczyniła się do masowego wykupywania towarów.  Aby nie przyczyniać się do marnowania należy opanować sztukę wykorzystywania zasobów naszej lodówki do absolutnego zera. Otwarta paczka szynki i plastry boczku, którego nie zużyłaś? Nie marnuj ich - pomyśl, jak możesz je wykorzystać.

Wykorzystane do ostatniego plasterka

Reklama

Wędliny w plastrach z powodzeniem możesz użyć nie tylko na kanapki. Czekającą na skonsumowanie szynkę czy boczek możesz wykorzystać także w daniach obiadowych bądź innych posiłkach na ciepło. Szukasz pomysłu? Spróbuj pysznych i zdrowych placków z kaszy gryczanej z boczkiem. Wystarczy, że do ugotowanej (i wystudzonej!) kaszy dodasz surowe jajko, starty ser oraz pokrojony w paski boczek. Jeżeli masa jest zbyt rzadka możesz dosypać mąki. Uformuj placki i smaż je na rozgrzanym oleju. Kasza nie wzbudza zaufania twoich pociech? Z pewnością skusi je kolorowa zapiekanka ziemniaczano-warzywna. Pokrojone w cienkie plastry ziemniaki, resztki warzyw znalezione w lodówce (marchew, papryka, połowa brokuła) oraz pokrojony w plastry boczek i szynkę włóż do żaroodpornego naczynia. Całość zalej masą śmietanowo-jajeczną przyprawioną ulubionymi ziołami. Po 40 minutach cała rodzina z pewnością nie będzie mogła oderwać się od talerzy. Warzywa możesz "przemycić" również w wytrawnych muffinach z dodatkiem pokrojonej wędzonej szynki lub schabu.  Inna propozycja na ciepło to tarta z boczkiem: formę wyłóż płatem ciasta, po czym wylej na nie jajka rozbełtane z tartym żółtym serem i pokrojonym boczkiem, po czym zapiekaj aż apetycznie się zarumieni.

O niemarnowaniu żywności warto pomyśleć już w sklepie. Paczkowane wędliny mają dłuższy termin przydatności niż te krojone na stoisku mięsnym, nie musimy zużyć ich natychmiast po zakupie. Zwróć uwagę na rodzaj opakowania: przykładowo produkty z linii Naturrino marki Sokołów pakowane są w wygodne opakowania z łatwym otwieraniem easy-open, dzięki czemu długo nie stracą świeżości. Dodatkowo są produkowane bez wzmacniaczy smaku, fosforanów i sztucznych konserwantów.

Święta tuż za rogiem? Przygotuj się!

Wędzone wędliny możemy w pomysłowy sposób wykorzystać w kuchni nie tylko na co dzień, ale również na specjalne okazje. Święta wielkanocne to doskonała okazja do wypróbowania nowych przepisów. Poniżej prezentujemy kilka pomysłów, dzięki którym nie zmarnujesz ani plasterka czekającej w lodówce szynki bądź boczku.

Podczas tych szczególnych dni jeszcze bardziej niż zwykle dbamy o jakość serwowanych rodzinie produktów. Jajka od kur z wolnego wybiegu, sernik zrobiony z sera zdobytego w zaprzyjaźnionym gospodarstwie, a co z wędlinami? Po 40 dniach postu sięgnij po te, które są zrobione z surowców najwyższej jakości. Linia Naturrino marki Sokołów oferuje pełną gamę wędlin, m.in. wędzoną szynkę, boczek i schab, przygotowanych bez wzmacniaczy smaku, fosforanów i sztucznych konserwantów. Można je podać nie tylko w formie zimnych przystawek, ale także zastosować do sałatek czy dań na ciepło.

Czym możesz zaskoczyć rodzinę? Zamiast klasycznych jajek na twardo podawanych z sosem tatarskim możesz zaserwować sałatkę. I to nie tylko tę warzywną! Postaw na coś bardziej nowoczesnego. Mieszanka sałat, pokrojona w cienkie paski papryka, ogórek oraz plastry szynki, do tego jajko na twardo pokrojone w ćwiartki oraz prosty winegret - et voilà! Szynka czy wędzony schab to także produkty, z których możesz przygotować pyszne i efektowne roladki. Plasterek wędliny posmaruj chrzanem bądź ćwikłą, do środka włóż pokrojony w słupek ogórek kiszony. Możesz także wypełnić je pastą jajeczną.

Menu na świąteczne śniadanie już gotowe, ale wciąż nie masz pomysłu na obiad? Tradycyjny żurek z biała kiełbasą to jedno, ale co na drugie? Zamiast klasycznego kotleta schabowego podaj roladki. Na delikatnie rozbitym mięsie połóż plaster boczku, a na tym kawałek żółtego sera. Zwiń najciaśniej jak potrafisz. Jeżeli drżysz o trwałość kompozycji, zepnij całość wykałaczką. Obtoczone w jajku oraz bułce tartej smaż na rozgrzanym oleju.

 

Artykuł powstał we współpracy z marką Sokołów

materiały promocyjne

Reklama