Na odporność: Tran

Tran to olej pozyskiwany z wątroby różnych gatunków ryb, przede wszystkim z dorszy, zwanych też wątłuszami.

tran
tranmateriały prasowe
Tran
Tranmateriały prasowe

Tran to jednocześnie naturalne źródło łatwo przyswajalnych witamin A i D. Preparat zawiera ponadto naturalną witaminę E pozyskaną z nasion soi.

Witamina A

Witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Została ona odkryta i po raz pierwszy wyizolowana z oleju z wątroby ryb morskich, czyli właśnie z tranu. Źródłem tej witaminy są także inne produkty pochodzenia zwierzęcego, ale zawierają one przeważnie tłuszcze nasycone.

Działanie i rola witaminy A:
- pomaga we właściwym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
- pomaga utrzymać prawidłowy stan skóry i błon śluzowych,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia.

Witamina D

Witamina D należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest niezbędna dla zdrowia kości i zębów. Sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi oraz wspomaga wchłanianie wapnia i fosforu - niezbędnych dla wzrostu kości.

Witamina D może być dostarczona do organizmu wraz z pożywieniem lub wytwarzana w skórze pod wpływem światła słonecznego. Czynniki jak pora roku, pora dnia, obecność smogu oraz wiek ograniczają jej powstawanie w organizmie. Dlatego zwłaszcza zimą wskazane jest jej uzupełnianie wraz z dietą.

Działanie i rola witaminy D:
- jest potrzebna dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci,
- wspomaga wchłanianie wapnia i fosforu niezbędnych dla utrzymania prawidłowego stanu kości i zębów.

Witamina E

Witamina E należy do najważniejszych przeciwutleniaczy. Wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, tj. zabezpiecza komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, chroniąc DNA, białka i lipidy przed uszkodzeniem. Chroni w ten sposób organizm przed starzeniem się.

Wskazania do stosowania suplementu diety Tran

Preparat zalecany jest dla osób:
- odczuwających osłabienie organizmu towarzyszące stanom rekonwalescencji i pogorszenia odporności,
- chcących wspomóc organizm, zwłaszcza układ kostny u dzieci w okresie zwiększonego zapotrzebowania i wzrostu,
- których dieta jest uboga w witaminy A, D i E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.


Zrównoważony sposób odżywiania i zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas