Puszysty i dozwolony na diecie. Zajadaj, gdy brakuje energii
Niejedna osoba uzna przepis na chlebek bananowy za prawdziwe objawienie dietetyczne. Ukoi ochotę na słodkie przekąski, jednocześnie nie doprowadzając do wyrzutów sumienia. Podczas odchudzania można jeść smacznie i nie mieć poczucia rezygnacji ze wszystkiego, co dobre. Prosty przepis na fit chlebek bananowy to kulinarny as z rękawa.
Spis treści:
Chlebek bananowy na diecie — co powinien zawierać?
Jak to często bywa, sekret smacznego i dietetycznego chlebka bananowego tkwi w szczegółach. Aby przysmak był naprawdę zdrowy i wspierał nasze starania o smukłą sylwetkę, należy zadbać o jego skład. Co powinno znaleźć się w fit wersji chlebka bananowego?
Im bardziej dojrzałe banany, tym słodszy smak i mniejsze zapotrzebowanie na dodatkowy cukier. Owoce są nie tylko słodkie, ale także dodają wilgotności. To sprawia, że chlebek jest miękki i puszysty bez potrzeby dodawania dużej ilości tłuszczu dla osiągnięcia tego efektu. Zamiast tradycyjnej mąki pszennej, lepiej sięgnąć po mąkę pełnoziarnistą lub owsianą. Bardzo dobrze w przepisie na chlebek bananowy sprawdzą się także płatki owsiane. Tego rodzaju produkty są bogate w błonnik i składniki mineralne, a jednocześnie mają niższy indeks glikemiczny, co zapobiega gwałtownym skokom cukru we krwi.
Idealny na śniadanie. Przepis na fit chlebek bananowy bez mąki
Słodkie śniadanie nie musi sprowadzać się do kupionej w biegu drożdżówki. Chlebek bananowy to pyszne rozpoczęcie dnia, ale świetnie smakuje również w charakterze drugiego śniadania, podwieczorku albo przekąski po treningu.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany,
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich,
- 5 łyżek erytrytolu lub ksylitolu,
- 5 łyżek oleju rzepakowego lub kokosowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- ½ łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
Banany obierz, pokrój w mniejsze kawałki i zmiksuj na gładką masę razem z jajkami oraz wybranym olejem. Przy pomocy blendera rozdrobnij płatki owsiane, dodaj do nich słodzik, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Połącz z bananami i wymieszaj. Przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 40 minut.
Opcjonalnie możesz użyć jednego banana do dekoracji. Przekrój go wzdłuż, aby uzyskać równe połowy i ostrożnie ułóż na wierzchu przed pieczeniem.
Włącz do diety, by wytrwać w postanowieniach
Niełatwo jest trzymać się wszystkich zasad, jakie narzucamy sobie podczas odchudzania. Dlatego tak ważne jest szukanie smacznych zamienników ulubionych potraw. Chlebek bananowy to doskonała alternatywa dla kalorycznych deserów. Syci, zaspokaja apetyt na słodkie ciasta i ciasteczka.
Dodatkowo stanowi bardzo dobry sposób na dostarczenie ciału błonnika, niezbędnego dla zdrowia jelit i prawidłowej przemiany materii. Chlebek bananowy warto zajadać, gdy potrzebujemy zastrzyku energii.