TOP 5 produktów wysokotłuszczowych, które są bardzo zdrowe

Artykuł sponsorowany

Wyróżniamy kilka rodzajów kwasów tłuszczowych. Niektóre tłuszcze, spożywane w nadmiarze, mogą powodować problemy z funkcjonowaniem układu krwionośnego i zwiększać ryzyko otyłości. Inne mają efekt prozdrowotny – wzmacniają odporność, wspierają pracę mózgu, poprawiają koncentrację i obniżają poziom “złego” cholesterolu we krwi. Które produkty wysokotłuszczowe warto włączyć do swojej diety?

Orzechy to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych
Orzechy to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowychmateriały promocyjne

Nie każdy tłuszcz jest zły

Główny podział kwasów tłuszczowych obejmuje tłuszcze nasycone i nienasycone. Kwasy tłuszczowe nasycone występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, masło, smalec, mleko, niektóre sery). Tłuszcze nasycone, spożywane w nadmiarze, powodują wzrost poziomu “złego" cholesterolu we krwi i zwiększają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Kwasy tłuszczowe nienasycone określane są jako NNKT, czyli “niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe". To zdrowe tłuszcze, które powinny być obecne w codziennej diecie każdego człowieka. Ich spożycie ma korzystny wpływ na pracę całego organizmu, przede wszystkim układu odpornościowego, nerwowego i krwionośnego. NNKT znajdziemy głównie w produktach pochodzenia roślinnego oraz rybach. Które produkty wysokotłuszczowe mają najwięcej wartości odżywczych?

#5 Tłuste ryby morskie

Tłuste ryby morskie dostarczają NNKT - głównie związków omega 3 i omega 6. Co więcej, w rybach znajdziemy pełnowartościowe białko, witaminy D, A i z grupy B oraz liczne składniki mineralne (przede wszystkim wapń, fosfor, selen i jod).

#4 Pestki i nasiona

Kolejne źródła zdrowych tłuszczów to pestki, nasiona i produkty na ich bazie. Świetnym dodatkiem do dań i deserów są na przykład pestki dyni. Znajdziemy w nich nie tylko cenne kwasy tłuszczowe, ale także tryptofan - aminokwas niezbędny do produkcji serotoniny (hormonu szczęścia). Z kolei nasiona chia określane są jako “superfoods" - zawierają kwasy omega 3 i błonnik pokarmowy.

#3 Oleje roślinne

Oliwa z oliwek, podstawa kuchni śródziemnomorskiej, zawiera zdrowe tłuszcze nienasycone. Oprócz tego znajdziemy w niej przeciwutleniacze (antyoksydanty), które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, a co za tym idzie, przeciwdziałają nowotworom. Kolejny z tłuszczów roślinnych, czyli olej rzepakowy, jest źródłem NNKT, witaminy E oraz steroli roślinnych.

#2 Orzechy

Orzechy to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, w ich składzie znajdują się: pełnowartościowe białko, antyoksydacyjna witamina E (najwięcej mają jej migdały i orzechy laskowe), witaminy z grupy B (orzechy brazylijskie), tryptofan i inne przeciwutleniacze. Orzechy stanowią także świetne uzupełnienie składników mineralnych, takich jak: potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod.

#1 Awokado

Awokado to bardzo zdrowy produkt wysokotłuszczowy. Zawiera: jednonienasycone kwasy tłuszczowe, liczne składniki mineralne i witaminy (A, C, E i K oraz kwas foliowy). Aby zapewnić sobie komplet zdrowych tłuszczów, warto łączyć awokado z rybami.

Dieta wysokotłuszczowa

Dieta ketogeniczna to najpopularniejszy jadłospis wysokotłuszczowy. Odpowiednio zbilansowana może przynieść wiele korzyści organizmowi. Chcesz dowiedzieć się więcej na temat zdrowych tłuszczów i diety ketogenicznej? Sprawdź stronę: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-ketogeniczna-zasady-i-przeciwwskazania-na-czym-polega-dieta-keto/.

Artykuł sponsorowany

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas