TOP 5 produktów wysokotłuszczowych, które są bardzo zdrowe
Artykuł sponsorowany
Wyróżniamy kilka rodzajów kwasów tłuszczowych. Niektóre tłuszcze, spożywane w nadmiarze, mogą powodować problemy z funkcjonowaniem układu krwionośnego i zwiększać ryzyko otyłości. Inne mają efekt prozdrowotny – wzmacniają odporność, wspierają pracę mózgu, poprawiają koncentrację i obniżają poziom “złego” cholesterolu we krwi. Które produkty wysokotłuszczowe warto włączyć do swojej diety?
Nie każdy tłuszcz jest zły
Główny podział kwasów tłuszczowych obejmuje tłuszcze nasycone i nienasycone. Kwasy tłuszczowe nasycone występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, masło, smalec, mleko, niektóre sery). Tłuszcze nasycone, spożywane w nadmiarze, powodują wzrost poziomu “złego" cholesterolu we krwi i zwiększają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Kwasy tłuszczowe nienasycone określane są jako NNKT, czyli “niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe". To zdrowe tłuszcze, które powinny być obecne w codziennej diecie każdego człowieka. Ich spożycie ma korzystny wpływ na pracę całego organizmu, przede wszystkim układu odpornościowego, nerwowego i krwionośnego. NNKT znajdziemy głównie w produktach pochodzenia roślinnego oraz rybach. Które produkty wysokotłuszczowe mają najwięcej wartości odżywczych?
#5 Tłuste ryby morskie
Tłuste ryby morskie dostarczają NNKT - głównie związków omega 3 i omega 6. Co więcej, w rybach znajdziemy pełnowartościowe białko, witaminy D, A i z grupy B oraz liczne składniki mineralne (przede wszystkim wapń, fosfor, selen i jod).
#4 Pestki i nasiona
Kolejne źródła zdrowych tłuszczów to pestki, nasiona i produkty na ich bazie. Świetnym dodatkiem do dań i deserów są na przykład pestki dyni. Znajdziemy w nich nie tylko cenne kwasy tłuszczowe, ale także tryptofan - aminokwas niezbędny do produkcji serotoniny (hormonu szczęścia). Z kolei nasiona chia określane są jako “superfoods" - zawierają kwasy omega 3 i błonnik pokarmowy.
#3 Oleje roślinne
Oliwa z oliwek, podstawa kuchni śródziemnomorskiej, zawiera zdrowe tłuszcze nienasycone. Oprócz tego znajdziemy w niej przeciwutleniacze (antyoksydanty), które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, a co za tym idzie, przeciwdziałają nowotworom. Kolejny z tłuszczów roślinnych, czyli olej rzepakowy, jest źródłem NNKT, witaminy E oraz steroli roślinnych.
#2 Orzechy
Orzechy to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, w ich składzie znajdują się: pełnowartościowe białko, antyoksydacyjna witamina E (najwięcej mają jej migdały i orzechy laskowe), witaminy z grupy B (orzechy brazylijskie), tryptofan i inne przeciwutleniacze. Orzechy stanowią także świetne uzupełnienie składników mineralnych, takich jak: potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod.
#1 Awokado
Awokado to bardzo zdrowy produkt wysokotłuszczowy. Zawiera: jednonienasycone kwasy tłuszczowe, liczne składniki mineralne i witaminy (A, C, E i K oraz kwas foliowy). Aby zapewnić sobie komplet zdrowych tłuszczów, warto łączyć awokado z rybami.
Dieta wysokotłuszczowa
Dieta ketogeniczna to najpopularniejszy jadłospis wysokotłuszczowy. Odpowiednio zbilansowana może przynieść wiele korzyści organizmowi. Chcesz dowiedzieć się więcej na temat zdrowych tłuszczów i diety ketogenicznej? Sprawdź stronę: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-ketogeniczna-zasady-i-przeciwwskazania-na-czym-polega-dieta-keto/.
Artykuł sponsorowany