ArtykułyUważaj na ten gatunek ryb. Znaleziono w nich toksyczne substancje Nie od dziś wiadomo, że ryby są bardzo zdrowe, a zawarte w nich kwasy omega-3 usprawniają pracę mózgu i chronią przed rakiem. Okazuje się jednak, że nie zawsze jedzenie ryb wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. ryby, ryba, tilapia, dlaczego tilapia jest niezdrowaRyba tilapia może być toksyczna? Polacy ją uwielbiająTilapia to obecnie jedna z ulubionych ryb Polaków. Chuda i delikatna zdaje się być świetnym składnikiem zdrowej i lekkostrawnej diety. Niestety, w rzeczywistości tilapia nie ma aż tylu zalet, a nawet może być toksyczna i groźna dla zdrowia! tilapia, dlaczego tilapia jest niezdrowaNajgorsze gatunki ryb: Trujące i pełne toksynOd lat słyszymy, że Polacy jedzą zbyt mało ryb, a za dużo mięsa. A to prosty przepis na miażdżycę, nadwagę i inne choroby cywilizacyjne. Ryby zalicza się do najzdrowszych produktów – są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D i wielu innych cennych substancji. Ich regularne spożywanie wzmacnia odporność, poprawia kondycję układu nerwowego i kostnego, a przede wszystkim zbawiennie wpływa na serce i układ krążenia. Kluczem do sukcesu jest jednak wybieranie odpowiednich ryb. Niestety niektóre gatunki są mocno zanieczyszczone toksynami i metalami ciężkimi znajdującymi się w morzach i oceanach. Warto więc ograniczyć ich spożycie. Sprawdź, których ryb lepiej nie jeść.dlaczego tilapia jest niezdrowa, toksyny w rybachTilapia: Zdrowa czy nie? Co warto o niej wiedzieć?Tilapia to jeden z najpopularniejszych rodzajów ryby goszczących na polskich stołach. Ludzie często wybierają ją ze względu na niską cenę, brak drobnych ości oraz delikatny smak i konsystencję. Coraz częściej mówi się jednak o jej szkodliwym wpływie na zdrowie, a to za sprawą złych warunków, w jakich żyje tilapia. Potencjalnie może przyczyniać się do rozwoju chorób serca, schorzeń immunologicznych, alergii, astmy, a także sprzyjać stanom zapalnym. Czy należy uznać tilapię za szkodliwą i zrezygnować z jej spożywania? Co trzeba wiedzieć o tej rybie?tilapia, dlaczego tilapia jest niezdrowaPozostałe tagiABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ0-9
Uważaj na ten gatunek ryb. Znaleziono w nich toksyczne substancje Nie od dziś wiadomo, że ryby są bardzo zdrowe, a zawarte w nich kwasy omega-3 usprawniają pracę mózgu i chronią przed rakiem. Okazuje się jednak, że nie zawsze jedzenie ryb wpływa pozytywnie na nasze zdrowie.
Ryba tilapia może być toksyczna? Polacy ją uwielbiająTilapia to obecnie jedna z ulubionych ryb Polaków. Chuda i delikatna zdaje się być świetnym składnikiem zdrowej i lekkostrawnej diety. Niestety, w rzeczywistości tilapia nie ma aż tylu zalet, a nawet może być toksyczna i groźna dla zdrowia!
Najgorsze gatunki ryb: Trujące i pełne toksynOd lat słyszymy, że Polacy jedzą zbyt mało ryb, a za dużo mięsa. A to prosty przepis na miażdżycę, nadwagę i inne choroby cywilizacyjne. Ryby zalicza się do najzdrowszych produktów – są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D i wielu innych cennych substancji. Ich regularne spożywanie wzmacnia odporność, poprawia kondycję układu nerwowego i kostnego, a przede wszystkim zbawiennie wpływa na serce i układ krążenia. Kluczem do sukcesu jest jednak wybieranie odpowiednich ryb. Niestety niektóre gatunki są mocno zanieczyszczone toksynami i metalami ciężkimi znajdującymi się w morzach i oceanach. Warto więc ograniczyć ich spożycie. Sprawdź, których ryb lepiej nie jeść.
Tilapia: Zdrowa czy nie? Co warto o niej wiedzieć?Tilapia to jeden z najpopularniejszych rodzajów ryby goszczących na polskich stołach. Ludzie często wybierają ją ze względu na niską cenę, brak drobnych ości oraz delikatny smak i konsystencję. Coraz częściej mówi się jednak o jej szkodliwym wpływie na zdrowie, a to za sprawą złych warunków, w jakich żyje tilapia. Potencjalnie może przyczyniać się do rozwoju chorób serca, schorzeń immunologicznych, alergii, astmy, a także sprzyjać stanom zapalnym. Czy należy uznać tilapię za szkodliwą i zrezygnować z jej spożywania? Co trzeba wiedzieć o tej rybie?