Uważaj na ten gatunek ryb. Znaleziono w nich toksyczne substancje
Oprac.: Agata Zaremba
Nie od dziś wiadomo, że ryby są bardzo zdrowe, a zawarte w nich kwasy omega-3 usprawniają pracę mózgu i chronią przed rakiem. Okazuje się jednak, że nie zawsze jedzenie ryb wpływa pozytywnie na nasze zdrowie.
Dlaczego warto jeść ryby? To źródło cennych wartości odżywczych
Ryby są bogatym źródłem kwasów omega-3, jodu, cynku, a także selenu. Poza tym znajdziemy w nich inne składniki mineralne takie jak wapń, żelazo, potas, magnez i witaminy A, D, E oraz te z grupy B.
Dzięki licznym wartościom odżywczym spożywanie ryb co najmniej dwa w tygodniu doskonale wpływa na nasze zdrowie. Ryby:
- wspierają układ krążenia,
- obniżają poziom złego cholesterolu we krwi,
- pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera,
- usprawniają pracę mózgu,
- łagodzą objawy ADHD,
- wspierają układ nerwowy,
- spowalniają proces starzenia się organizmu,
- wzmacniają kości i zęby,
- chronią nas przed nowotworami.
Zobacz również: Tania i zdrowa ryba. Polacy nie doceniają jej właściwości. Oto dlaczego warto ją jeść
Nie wszystkie ryby są równie zdrowe. Dlaczego ten gatunek to zły wybór?
Zobacz również:
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
Taką rybą jest tilapia występująca w rzekach Afryki, której masowa produkcja odbywa się przede wszystkim w Chinach, Wietnamie, Hondurasie i Indonezji i Tajlandii. Niestety wiele z tych miejsc to niecertyfikowane hodowle, które nie spełniają podstawowych norm sanitarnych.
Bardzo niepokojące okazały się wyniki badań naukowców, którzy postanowili przebadać dziko żyjące w Chinach tilapie. Badacze wykazali wysoki poziom DDT (stosowanego w środkach owadobójczych), PCB (wykorzystywanego do produkcji tuszy, farb i klejów) oraz endosulfanu, czyli toksycznego preparatu na insekty.
Zobacz również: Nie kupuj filetów bez skóry. Dlaczego warto jeść ryby ze skórą?
Czy należy zupełnie zrezygnować ze spożywania tilapii?
Wątpliwa jakość sprowadzanych ryb nie oznacza, że musimy zupełnie zrezygnować z jedzenia tilapii. Wystarczy, że przy zakupie zwrócimy uwagę na kraj pochodzenia.
Zarówno w Polsce, jak i w całej Europie znajdziemy też ekologiczne hodowle tilapii, które zapewniają im odpowiednie warunki do życia. W takich miejscach woda jest regularnie filtrowana, a ryby nie są karmione hormonami wzrostu.
Tilapia jest zdrową rybą bogatą w witaminy B12, D, B6, a także selen, fosfor, magnez, kwas foliowy i niacynę. Należy jednak jeść ją okazjonalnie. Naukowcy analizując skład tej ryby, poddają wątpliwości dużą ilość kwasów omega-6, w stosunku do niedoboru cennych kwasów omega-3. Kwasy omega-6 spożywane w dużej ilości mogą działać prozapalnie, a także przyczyniają się do występowania chorób układu krążenia. Z tego powodu, oprócz tilapii powinniśmy sięgać również po inne ryby.