Wysokie ciśnienie krwi, zwane też nadciśnieniem, to główny czynnik zwiększający ryzyko wystąpienia zarówno udaru, jak i zawału serca. W większości przypadków nie powoduje ono żadnych zauważalnych objawów, stąd nazywane jest "cichym zabójcą". Granicznymi wartościami są 140/90 mm Hg. Czynniki zwiększające ryzyko wystąpienia nadciśnienia to przed wszystkim podeszły wiek, predyspozycje genetyczne, stres, otyłość, siedzący tryb życia, spożywanie alkoholu, palenie papierosów oraz nadmierne spożywanie soli. Aby zapobiegać chorobom związanym z nadciśnieniem, należy przede wszystkim regularnie kontrolować swoje ciśnienie, unikać szkodliwych nawyków oraz stosować zdrową dietę, bogatą w produkty, zawierające duże ilości przeciwutleniaczy i niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli lekarz zaleci nam stosowanie leków obniżających ciśnienie krwi, należy zażywać je według jego wskazań. Oto pięć produktów, które pomogą obniżyć wysokie ciśnienie krwi.