Reklama

Wysokie ciśnienie krwi: Przyczyny i środki zapobiegawcze

Wysokie ciśnienie krwi, zwane też nadciśnieniem, to główny czynnik zwiększający ryzyko wystąpienia zarówno udaru, jak i zawału serca. W większości przypadków nie powoduje ono żadnych zauważalnych objawów, stąd nazywane jest "cichym zabójcą". Granicznymi wartościami są 140/90 mm Hg. Czynniki zwiększające ryzyko wystąpienia nadciśnienia to przed wszystkim podeszły wiek, predyspozycje genetyczne, stres, otyłość, siedzący tryb życia, spożywanie alkoholu, palenie papierosów oraz nadmierne spożywanie soli. Aby zapobiegać chorobom związanym z nadciśnieniem, należy przede wszystkim regularnie kontrolować swoje ciśnienie, unikać szkodliwych nawyków oraz stosować zdrową dietę, bogatą w produkty, zawierające duże ilości przeciwutleniaczy i niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli lekarz zaleci nam stosowanie leków obniżających ciśnienie krwi, należy zażywać je według jego wskazań. Oto pięć produktów, które pomogą obniżyć wysokie ciśnienie krwi.

>1. Cytryna

Ten popularny owoc cytrusowy może pomóc w regulowaniu ciśnienia krwi. Zawarty w niej przeciwutleniacz, czyli witamina C, pomaga zneutralizować szkodliwe skutki działania wolnych rodników i w konsekwencji obniżyć wysokie ciśnienie krwi oraz zmniejszyć poziom cholesterolu w organizmie. Dodatkowo cytryna zawiera duże ilości potasu, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi, hamując działanie sodu.

Zbawienny wpływ cytryny potwierdzają opublikowane w 2014 roku w dzienniku "The Journal of Nutrition and Metabolism" badania, które wykazały, że regularne jej spożywanie oraz częste spacery mogą obniżyć ciśnienie krwi.

Reklama

Codziennie po przebudzeniu, na pusty żołądek, wypijaj szklankę ciepłej wody z sokiem z połowy cytryny. Dla uzyskania lepszych rezultatów lepiej nie dodawać do takiej mieszanki cukru ani miodu.

2. Czosnek

Czosnek wspiera produkcję tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne, obniżając w ten sposób ciśnienie krwi, zwłaszcza skurczowe.

Badanie opublikowane w 2008 roku w dzienniku “The journal BMC Cardiovascular Disorders” sugeruje, że preparaty zawierające czosnek wykazują silniejsze działanie niż te zawierające placebo w obniżaniu ciśnienia krwi u osób cierpiących na nadciśnienie. Jednak to nie wszystkie korzyści, jakie możemy odnieść ze spożywania tego popularnego produktu. Czosnek poprawia także przepływ krwi, obniża poziom cholesterolu i przeciwdziała chorobom serca.

Codziennie rano, na pusty żołądek, zjadaj 2 – 3 surowe ząbki czosnku. Można także, po konsultacji z lekarzem, zażywać suplementy z wyciągiem z czosnku.

3. Banany

Jedzenie 1 – 2 bananów dziennie może obniżyć ciśnienie krwi w naszym organizmie. Wysoka zawartość potasu w tych owocach pomaga hamować działanie sodu, co reguluje ciśnienie krwi. Regularne spożywanie pokarmów bogatych w potas może zmniejszyć ryzyko udaru i przeciwdziałać chorobom serca.

Badanie przeprowadzone w 2005 roku i opublikowane w amerykańskim piśmie medycznym "Hypertension" wykazało, że spożywanie produktów zawierających duże ilości potasu ma taki sam wpływ na ciśnienie krwi jak chlorek potasu, stosowany w obniżaniu ciśnienia.

Banany stanowią zdrową, smaczną, a przy tym niedrogą przekąskę. Pokrój owoc w plasterki i dodaj go do płatków śniadaniowych lub też zabierz ze sobą do szkoły lub pracy.

4. Jagody

Jagody zawierają bogactwo flawonoidów i antocyjanów, które pomagają w nadciśnieniu. Przeciwutleniacze wpływają korzystnie na elastyczność tętnic, pomagając kontrolować ciśnienie krwi.

Badanie przeprowadzone w 2011 roku i opublikowane w "The American Society for Nutrition" wykazało, że antocyjany odgrywają znaczącą rolę zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu nadciśnienia u dorosłych osób.

Jagody można z łatwością wprowadzić do swojej diety. Dodaj je do płatków śniadaniowych lub koktajlu. Świetną przekąskę stanowią też mrożone jagody.

5. Pomidory

Pomidory zawierają likopen i karotenoidy o działaniu przeciwutleniającym, które zwalczają wolne rodniki, zmniejszają ryzyko chorób serca i obniżają ciśnienie krwi.

W badaniu przeprowadzonym w 2011 roku i opublikowanym w piśmie "Maturitas" wykazano, że likopen wykazuje znaczące działanie obniżające skurczowe ciśnienie krwi.

Pomidory to bogactwo potasu, który również pomaga obniżyć ciśnienie krwi i dodatkowo wypłukuje sód z organizmu. Badanie opublikowane w 2006 roku w "The American Heart Journal" pokazało, że regularne spożywanie 250 mg ekstraktu z pomidorów pomaga obniżyć zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi.

Pomidory można jeść bez dodatków, a także stosować do sałatek i kanapek, czy też wykorzystać do przyrządzania sosów i zup. Lepiej unikać pomidorów w puszce.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciśnienie krwi | jagody | pomidory właściwości
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy